Kevés új OLED TV a CES 2014-en

1. Oldal

Las Vegasban a főbb TV gyártók közül csak az LG mutatott be új, várhatóan piacra is kerülő OLED TV-ket, és bár prototípus képernyőkkel mások, így a Samsung és a Panasonic is demonstráltak, de az olcsóbb OLED TV-kre még várni kell.

Sajnos csalódniuk kellett azoknak, akik azt várták, hogy a múlthetén zárult CES 2014 előrelépést hoz az OLED TV-k piaci megjelenésében. Majd egy évig tartott, míg a tavaly bemutatott első nagyképernyős OLED TV-k megvásárolhatóvá váltak, mert a gyártók nehezen oldották meg a megfelelő kihozatalú termelést.

LG_4K_UltraHD_TV-k_2014.jpg
A CES 2014 kiállításon csak az LG mutatott be új, immár 4K Ultra HD OLED TV-ket jelezve, hogy a cég WRGB OLED technológiájával jelentős lépéselőnyre tett szert versenytársaival szemben.

Más gyártók is igyekeztek persze demonstrálni, hogy ott vannak az OLED technológia fejlesztésében, de prototípus képernyőknél most nem futotta többre. Ebben persze szerepet játszhat az is, hogy a gyártók többsége most nagyobb üzleti lehetőséget lát a LED LCD 4K Ultra HD TV-kben és ezekre koncentrálja fejlesztési forrásait.

A Samsung is bemutatta Ultra HD OLED TV prototípusait – feltehetően ugyanazokat, amelyeket az IFA 2013 kiállításon is -, de új készülékkel egyelőre nem készül piacra. Ennek okait HS Kim a cég képernyő üzletágának alelnöke a USA Today-nek adott interjújában azzal magyarázta, hogy az OLED TV-k túl drágák a fogyasztók túlnyomó többsége számára, így a piac szélesítésére irányuló próbálkozás nem működött. Azt is elismerte, hogy a barátságtalan ár az OLED gyártási eljárás nehézségeinek tudható be. „Tényleg nagyon sajnálom, de azt kell mondanom, hogy tovább fog tartani…, úgy hiszem három – négy évig.” (Amíg az OLED TV-k olcsóbbak és szélesebb piacon elérhetőek lesznek.)

Panasonic_hajlitott_OLED_CES2014.jpg
A Panasonic még szintén nem kínál megvásárolható OLED TV-t, de a CES 2014 kiállításon demonstrálták, hogy tudnak hajlított OLED képernyőt előállítani, mégpedig konkáv és konvex módon görbítve egyaránt. Ilyen 140 centis (55 inch) feltehetően Ultra HD felbontású képernyőkből raktak össze egy S alakú képfalat, amin látványosan mutatták be az OLED képernyők kiváló színreprodukciós és képdinamikai képességét.

A Sony és a Panasonic OLED partnerségének ugyan vége, de az utóbbi továbbra is dolgozik a nyomtatásos gyártási eljáráson, amihez feltehetően továbbra is az AUO gyártja az oxid TFT vezérlőpanelt és a Sumitomo P-OLED szerves fénykibocsátó anyagait használják.

Kapcsolódó linkek:

LG: új 4K Ultra HD OLED TV-k a CES 2014-en
Vége a Sony és a Panasonic OLED partnerségének
Kész az olcsóbb OLED TV képernyőket gyártó berendezés
LG: Magyarországon az első LG ívben hajlított OLED TV
IFA 2013: a Samsung Ultra HD OLED TV-ket mutatott be
Európában is kaphatóak az első hajlított OLED TV-k

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .