Vége a Sony és a Panasonic OLED partnerségének

1. Oldal

A Wall Street Journal információját, miszerint egyelőre vége a Sony és a Panasonic OLED TV panelek tömeggyártására irányuló fejlesztési együttműködésnek, a Nikkei is megerősítette.


Még 2012 nyarán jött létre a Sony és a Panasonic OLED TV partnersége, amelynek célja OLED panelek tömeggyártási módszerének kifejlesztése volt. A cégek azt tervezték, hogy a Panasonic nyomtatásos gyártási eljárását kombinálják majd a Sony sokéves OLED TV technológiai tapasztalataival. A tömeggyártás technológiai alapjait 2013-ra kellett volna létrehozni, hogy aztán megindulhasson az esetleges közös gyártás.

A Wall Street Journal forrása és a Nikkei cikke szerint a 2013 végén lejáró együttműködési megállapodásukat már nem újítják meg a cégek és függetlenül folytatják a fejlesztést. A Wall Street Journal forrása sikeresnek minősítette az együttműködést és nem ad magyarázatot a szakításra, a Nikkei viszont azt írja, hogy a partnerek nem tudtak elég tartós OLED panelt előállítani és a gyártási költségeket sem sikerült csökkenteniük. A közeljövőben ráadásul mindkét cég a 4K Ultra HD TV-re összpontosít az OLED TV-k helyett.

A két japán gyártó persze megpróbálja felvenni a versenyt az OLED TV-iket már igen drágán kínáló dél-koreai TV gyártókkal. 2013 januárjában 4K Ultra HD OLED TV prototípusát már bemutatta a Sony és a Panasonic is.

Panasonic 4K OLED TV prototípusok az IFA 2013 kiállításon
Panasonic 4K OLED TV prototípusok az IFA 2013 kiállításon


A Wall Street Journal forrása nem zárja ki, hogy a cégek egy későbbi időpontban újrakezdik együttműködésüket, de ez a jelen helyzetben nem tűnik valószínűnek. A Panasonic 2013 szeptemberében bemutatott legújabb OLED prototípusa állítólag már a Sony bevonása nélkül készült.

A két cég döntésében szerepet játszhatott az is, hogy piaci elemzők szerint az elkövetkező években az előzetes várakozásokhoz képest sokkal kevesebb OLED TV fogy majd, viszont a 4K Ultra HD TV-k iránt egyértelműen nő majd a kereslet.

Kapcsolódó linkek:

Hajlékony OLED TV-k mutatkoznak be a CES 2014-en?
Kész az olcsóbb OLED TV képernyőket gyártó berendezés
Panasonic: 4K OLED TV még ebben az évben?
Panasonic: két éven belül piacon az OLED TV-k
Panasonic: 142 centis 4K OLED panel nyomtatással előállítva
Sony: a világ első és legnagyobb 4K OLED TV-je a CES-en
Sony, Panasonic OLED partnerség: cél a 2013-as tömeggyártás
Sony: az első OLED TV decemberben kerül piacra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .