Kész az olcsóbb OLED TV képernyőket gyártó berendezés

1. Oldal

A kaliforniai startup cég, a Kateeva bejelentése szerint, kész a világ első tömeggyártásra alkalmas tintasugaras OLED nyomtató berendezése, amely idővel az LCD paneleknél 30%-kal olcsóbb OLED paneleket állít elő.

Az OLED képernyőpanelek tintasugaras nyomtatással történő előállításán már régóta fáradoznak a fejlesztők. Dolgozott ezen a Seiko Epson, a DuPont, amely technológiai megállapodást kötött feltehetően a Samsunggal és már kísérleti gyártósort is épített. Legújabban pedig az OLED TV panelfejlesztésben együttműködő Sony és Panasonic közül az utóbbiról tudható, hogy több kiállításon is bemutatott 4K OLED prototípus képernyője nyomtatással lett előállítva.

2010-ben a kaliforniai Kateeva már tesztelte prototípus tintasugaras OLED nyomtatóját, most pedig bejelentette az OLED TV-k költséghatékony gyártását lehetővé tevő YIELDJet elnevezésű gépet, ami a „világ első tintasugaras nyomtatója, amit az alapoktól kezdve OLED tömeggyártásra terveztek.”

Kateeva_YIELDjet_OLED.jpg
A méretes berendezés munkaasztala elég nagy ahhoz, hogy hat 140 centis (55 inches) képernyőpanelnek megfelelő méretű üveg- vagy műanyaglapot tudjon kezelni, és egyedi nyomtatófejei olyan parányi OLED pixelek tintacseppjeit lövellik ki, hogy azzal 4K felbontású 79 centis (31 inches) képernyő is gyártható. A gép állítólag 1,5 – 2 perc alatt végez a hordozófelület nyomtatásával.

A már kapható LG és Samsung OLED TV-k gyártásánál alkalmazott, a kívánt mintázat kialakítására árnyékmaszkot használó vákuumgőzöléses technika egyszerű és bejáratott ugyan, de rossz hatékonyságú, nagyobb képernyőméretre nem könnyen skálázható és a kihozatalt nehezen kiküszöbölhető szennyező részecskék csökkentik. Ezért ezen a módon ma még az LCD-nél drágább OLED TV panelt gyártani.

A fentiekre megoldást kínáló tintasugaras nyomtatás viszont gyorsan állítja elő a gyártmányt, ami kiválóan méretezhető és magas lehet a hatékonyság is, mivel az árnyékmaszk kiküszöbölésével potenciálisan kevesebb szennyező részecske ront a kihozatalon.

Az OLED tömegtermelésre tervezett YIELDJet berendezésben megfelelő gyártási környezetben jelentősen csökkentett részecskeszennyezéssel, egyenletes film bevonattal, konzisztens megbízhatósággal állíthatóak elő a panelek. A YIELDJet egy tiszta nitrogén kamrában nyomtatja a szerves LED-eket a hordozófelületre, így elkerülve, hogy az OLED anyagokat nedvesség és levegő érje, ami rontja azok minőségét és ezáltal az elkészült panel élettartamát. A YIELDJet segítségével a cég szerint jelentősen javul a kihozatali arány, vagyis sokkal kevesebb a selejtes panel.

A Kateeva ügyvezetője szerint a berendezéssel az OLED panelek 30%-kal olcsóbban lesznek gyárthatóak, mint a hasonló LCD panelek.

Kapcsolódó linkek:

Európában is kaphatóak az első hajlított OLED TV-k
Panasonic: 142 centis 4K OLED panel nyomtatással előállítva
Sony: a világ első és legnagyobb 4K OLED TV-je a CES-en
OLED TV panelt gyártani 8-10-szer drágább az LCD-nél
Sony, Panasonic OLED partnerség: cél a 2013-as tömeggyártás
OLED TV kísérleti gyártósort épít a DuPont
Nyomtatással készült 48 centis OLED TV a Samsungtól
OLED: új olcsóbb elektronika segítheti a tömeggyártást
OLED: új alkalmasabb meghajtású OLED panel a Sonytól
OLED: olcsóbb panelt ígér a DuPont új nyomtató technikája
Az OLED-nél hatékonyabb az OLET
OLED: a gyártás költségét csökkentő új nyomtató technológia
OLED: Seiko Epson technológia a nagyobb képernyők gyártásához
Hogyan működik az OLED?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .