MiniLED TV: 2021-ben már az LG és a Samsung kínálatában is

Az LG, a Samsung és más gyártók is azt tervezik, hogy jövőre piacra lépnek miniLED LCD TV-ikkel, melyek talán csak áthidaló megoldást jelenthetnek.


A koreai The Elec riportja szerint a Samsung Electronics, az LG Electronics és más tévégyártók is arra készülnek, hogy 2021-ben miniLED prémium LCD TV-ket dobnak piacra.

A világ legnagyobb tévégyártójaként a Samsung állítólag QLED márkamegnevezésű LCD készülékeit párosítja majd a miniLED háttérvilágítással, melyeket valószínűleg QLED miniLED TV-ként hoz forgalomba. A Samsung Electronics a Seoul Viosys és a tajvani PlayNitride cégekkel közösen már fel is épített egy miniLED és azt tokozó ellátási láncot.

A cikk a Trendforce elemző cégre hivatkozva közli, hogy jövőre várhatóan 4,4 millió miniLED TV kerül majd kiszállításra, amiből több mint 2 millió 139 és 215 cm (55” és 85”) közötti képméretű 4K felbontású Samsung készülék lesz. A Trendforce szerint ezekben az egymillió az egyhez kontrasztarányú készülékekben több mint 100 helyi fényszabályzású zóna lesz, és a háttérvilágítás 8.000 és 30.000 közötti mini LED chipet tartalmaz a hagyományos LCD TV-k háttérvilágításának körülbelül 50 LED chipjével szemben.

Bennfentesek szerint az LG eközben 177 centis (70 hüvelykes) 4K és 8K felbontású miniLED TV-ken dolgozik, melyek a NanoCell LCD TV-k csúcsmodelljei lesznek.

Képforrás: TCL

A miniLED technológia révén kisebb – a szokásos 300 µm helyett 100-200 µm – méretű és több – a néhány száz vagy kevesebb hagyományos LED helyett több tízezer miniLED – fényforrás helyezhető el az LCD panel mögötti háttérvilágításban. Ezzel a helyi fényszabályzás hatékonyságát javítva fokozható a megjelenített kép kontrasztaránya. A több szabályzott zóna azonban magasabb gyártási költségeket is jelent.

A prémium LG TV-k továbbra is minden bizonnyal OLED készülékek lesznek, a QD-OLED technológiájú paneleket várhatóan csak jövőre kezdi el gyártani a Samsung Display, a Samsung Electronics pedig már a ma még nagyon drága mikro LED TV-ivel kampányol.

A miniLED technológiát sokan csak áthidaló megoldásnak tekintik a mikro LED TV-k tömegpiaci megjelenéséig. A kínai TCL már tavaly forgalomba hozta az első miniLED LCD TV-ket – Európában a 4K felbontású 65X10 modellt -, melyek különösebb javulást nem mutattak az LCD képminőség terén.

A Display Supply Chain Consultants (DSCC) legújabb elemzése szerint a miniLED LCD TV-k nem feltétlenül olcsóbbak az OLED TV-knél. Az elemzés szerint: „A miniLED és az OLED verseng majd a piacon, és a két technológia költségprofilja azt mutatja, hogy elég közel vannak egymáshoz. A miniLED összköltsége alacsonyabb, mint a WOLED-é, de a különbség kevesebb, mint 10%. Ez arra utal, hogy a MiniLED termékek a WOLED-hez hasonló kiskereskedelmi áron versengenek majd.”

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .