Blu-ray HD DVD hírek a CES 2007-en (I.)

1. Oldal

A CES 2007 kiállítás kapcsán történtek minden bizonnyal jelentős kihatással vannak a Blu-ray és HD DVD között zajló formátumháború kimenetelére. Az alábbiakban foglaljuk össze a híreket
Yoshihide_Fujii_150px.JPG
A Toshiba és a HD DVD formátumot támogató más cégek a CES 2007 nyitónapján, január 7-én tartanak idei terveikkel kapcsolatban sajtókonferenciát. Ezt Yoshihide Fujii a Toshiba felelős elnök-vezérigazgatója jelentette be. A cég a tavalyi CES-en mutatta be 500 USD árú HD-A1 HD DVD lejátszóját, melyet 2006. áprilisán kezdett el forgalmazni, s amit követett a 800 dolláros HD-XA2 is. A második generációs HD-A2 és HD-XA2 lejátszók már a polcokon vannak 500 és 1000 dolláros árakon (ezek európai változatai a HD-E1 és HD-XE1). A készülékek esetleges árcsökkentésével kapcsolatos kérdésre Fujii nem válaszolt egyértelműen, de időpontok említése nélkül sokatmondóan utalt rá, hogy a kezdeti 499 dolláros árküszöb talán az elkövetkezőkben 399, majd 299 dollárra csökkenhet.

Samsung_BD-P1000_300px.JPG
Az árcsökkentést egyébként a Samsung kezdte meg, az elsőként még júniusban piacra került, és képminősége miatt sokat kritizált BD-P1000 Blu-ray lejátszó eddigi hivatalos árából 100 dollárt lefaragva. A karácsonyt követően tehát 899 USD az ajánlott ár. A lejátszó nagykereskedelmi ára még ennél is jobban csökkent, s ennek következtében az internetes áruházaktól még versenyképesebb áron vehetik meg a BD-P1000-et az amerikai vásárlók. A BestBuy.com és CircuitCity.com 799 USD-ért, az Amazon 569 USD-ért kínálja a lejátszót. Ennél olcsóbban csak a kisebbik 20GB-os Sony PlayStation 3 konzollal lehet Blu-ray lemezeket lejátszani.

Mint korábban már beszámoltunk róla a Warner szabadalmi védelmet kért a Blu-ray, HD DVD és DVD műsort egyaránt tartalmazó lemezre. A cég üzletet akar csinálni a Total HD elnevezésű hibrid, két oldalán Blu-ray és HD-DVD műsort tartalmazó lemezzel, amit a CES 2007-en be is mutat. A lemez kiötlői úgy gondolják, hogy mivel a két formátum valószínűleg egy jó ideig együtt fog élni, az ilyen lemezek tömeges megjelenése pozitív lesz a fogyasztók és a lejátszókat értékesítő kiskereskedők számára, mert nem kell attól tartaniuk, hogy rossz lóra (azaz hardverre) tesznek, ha csak az egyik formátum lejátszásra alkalmas készüléket vesznek, illetve kínálnak. Kérdéses azonban, hogy az egyoldalúan csak a Blu-ray-t vagy csak a HD DVD-t támogató filmstúdiók hajlandóak lesznek-e a mindkét formátumot tartalmazó lemezt kiadni.

BD-plusz-HDDVD.JPG
Az eddigi talán legmeglepőbb hírt azonban az LG Electronics szolgáltatta, mely szerdán jelentette be, hogy univerzális, mind Blu-ray, mind HD DVD lejátszására alkalmas készüléket mutat be a CES 2007-en. A dologban az a meglepő, hogy a koreai gyártó egyszer már kifejezte szándékát a kettős formátumú lejátszó gyártása kapcsán, aztán júliusban azt híresztelte, hogy törölték e tervüket és csak Blu-ray lejátszójuk lesz (be is mutatták novemberben a DB100-at), és most itt az újabb fordulat. A részletek, az ár és az elérhetőség csak később kerül nyilvánosságra.

Kapcsolódó linkek:

Toshiba: a HD-A2 és HD-E1 HD-DVD lejátszók már kaphatóak
Formátumháborús patthelyzet
Nem túl jó a Blu-ray fogadtatása
Sony: a BDP-S1 Blu-ray Disc lejátszó végre kapható
Kevesebb PlayStation 3, óvatosabb kereskedők
Az első Blu-ray Disc lejátszó a Házi-mozi portál adatbázisában
A PlayStation 3 és az Xbox 360 HD-DVD egység nagyhete (Kommentár)
Egy optikai lemez mindhárom szabványhoz
Toshiba HD-E1 és HD-XE1 HD-DVD lejátszók az európai piacra
A Blu-ray Disc, HD-DVD formátumháború első hat hete
Hibás a Samsung Blu-ray Disc lejátszó?
Samsung: már az üzletekben az első Blu-ray Disc lejátszó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .