LG Display: itt az 5.1 csatornás hangot előállító 246 centis OLED.EX panel

Az LG Display legújabb OLED.EX képernyője a „Cinematic Sound OLED” technológiával a panelt membránként használva kelti a hangot.


Az LG Display a Korea Display Industry Association K-Display 2022 kiállításán az „OLED ihletette város” szlogen jegyében mutatta be legújabb OLED technológiáit. Az erről beszámoló sajtóközlemény szerint az „OLED.EX város” elnevezésű kiállítási zóna legfőbb attrakciója a korábban a SID 2022 alkalmával már bemutatott 246 centis (97”) OLED.EX TV képernyő volt.

LG Display 246cm OLED-EX képernyő

Ez a hatalmas képernyő az LG Display EX technológiájával – a hatékonyabb, erősebb fényt kibocsátó szerves fénykibocsátó diódák előállításához deutériumvegyületeket és az egyes képpontok egyedi vezérlését biztosító algoritmusokat alkalmazva – a korábbiaknál 30%-kal magasabb képfényességet tud előállítani.

A közlemény szerint: „Az újonnan bemutatott 97 hüvelykes OLED.EX képernyő a cég speciális „Film CSO (Cinematic Sound OLED)” technológiájával büszkélkedhet, ami lehetővé teszi, hogy a képernyő rezegjen és közvetlenül abból hangot állítson elő külön hangszórók nélkül. Az 5.1 csatornás hangrendszer a széles-képernyőbe van beépítve, így moziszerű elmélyülést biztosító teljesítményt nyújt.”

A Film CSO technológia tehát a képernyő mögött elhelyezett úgynevezett „aktuátorokat” alkalmaz, melyek az OLED panel különböző részeit egyfajta hangsugárzó-membránként megrezgetve keltenek hangot. A leírtakból nem derül ki, de feltételezhető, hogy az 5.1 csatornás hangzás hátsó csatornáit virtuálisan szólaltatja meg a technológia, aminek rész egy külön mélysugárzó.

Az LG Electronics még idén piacra dobja az első 246 centis (97 hüvelykes) 4K OLED TV-t, de azt nem a képernyőbe épített hangrendszerrel szerelik fel. Jelenleg csak a Sony OLED TV-k használják ezt az egyedülálló technológiát „Acoustic Surface Audio” elnevezéssel.

Az LG Display az LG Electronics és a Sony mellett a Panasonic, a Philips és más gyártók OLED TV-ihez szállít OLED paneleket, így jó eséllyel ez a panel a közeljövőben más népszerű márka készülékeiben is megjelenhet.

A kiállításon az LG Display a játékosok körében népszerű 106 és 121 centis (42 és 48 hüvelykes) készülékekben használható OLED.EX paneleket is bemutatott. A 106 centis (42”) képernyővel rendelkező LG C2 modellek 2022 második felében jelennek meg, és elképzelhető, hogy ezekbe már az új OLED.EX paneleket építik majd.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .