LG OLED TV: 2022-ben fényesebb és akár 246 centis képernyővel is

Az LG OLED TV-k 2022-es választékában 106 centis (42”) és 246 centis (97”) modell is lesz, a C2 széria OLED Evo, a G2 széria pedig még magasabb csúcsfényességű panelt kap.


A korábban kiszivárgott információk és a 2022-es LG TV-kről szóló sajtóközlemény alapján az LG OLED TV-k 2022-es választékát az A2, B2, C2, G2 és Z2 szériák alkotják, melyek közül a Z2 8K modellek kivételével mind 4K felbontású.

LG OLED evo C2 211 és 195 centis TV

Talán a legfontosabb újdonság, hogy 2022-ben új képernyőméretekkel bővül az LG OLED TV kínálat. A C2 szériában lesz kapható az eddigi legkisebb 106 centis (42 hüvelykes) változat, a korábbi 121, 139, 164 és 195 centis (48, 55, 65 és 77 hüvelykes) készülékek mellett pedig a legnagyobb C2 modell 211 centis (83”) lesz. A G2 széria a már 2021-ben is kínált 139, 164 és 195 centis (55, 65 és 77 hüvelykes) készülékek mellett két nagyobb – egy 211 centis (83”) és egy 246 centis (97 hüvelykes) – képernyőjű modellel bővül. Az utóbbi, eddigi legnagyobb OLED TV is 4K felbontású.

LG OLED evo 97G2 Lifestyle

További fontos előrelépés, hogy a G2 széria mellett a C2 modellekbe is beépül az „OLED evolúciójának következő szintjét” képviselő OLED evo technológia, ami nagyobb képfényességet biztosít a még tisztább és részletesebb képmegjelenítéshez. Az új processzorral meghajtott „Brightness Booster” technológia révén a G2 széria OLED TV-i állítólag bizonyos – egyelőre még nem részletezett – körülmények között 1.000 nit (cd/m2) feletti csúcsfényességet is képesek előállítani, amihez jobb hőelvezetés és egy fejlettebb algoritmus is hozzájárul.

A C2 készülékek OLED Evo képernyői „Brightness Booster” nélkül, adott körülmények között akár 900 nit (cd/m2) csúcsfényességet is elérhetnek, a 106 és 121 centis (42 és 48 hüvelykes) C2 modellekbe azonban nem a nagyobb képfényességű panelt építik, az OLED Evo technológiát fura mód mégsem nélkülözik. Az LG A2 és B2 szériákban hagyományos OLED paneleket használnak.

Feltételezhető tehát, hogy az összes G2 valamint egyes C2 modellek az LG Display „OLED EX” TV képernyőjét alkalmazzák majd – ezt erősíti a tavalyi 10,2 mm helyett 2022-re 6 mm-re csökkentett képernyő körüli keretvastagság is. A G2 széria falra simuló vagy opcionális megvásárolható állványon álló „Gallery Design” készülékeinél pedig a képernyő jobb hőelvezetését valószínűleg hűtőbordákkal oldják meg, a C2 modelleken viszont nincsenek ilyenek.

LG OLED evo G2 TV 246 centis

A 2022-es LG csúcstévékben, így a Z2, G2 és C2 OLED szériákban is a megújított α9 Gen 5 processzor működik a cég legújabb mesterséges intelligenciát (AI) és mély tanulást alkalmazó video- és hangfeldolgozó funkcióival. Ezekkel javítják a felskálázást, teszik háromdimenziósabbá a képet – jobban elkülönítve egymástól az előtérben illetve a háttérben lévő képelemeket – és valósítják meg a továbbfejlesztett „Dynamic Tone Mapping Pro” árnyalati leképzést. Az új processzor kibővíti az „AI Sound Pro” funkció lehetőségeit is a TV-k beépített hangszóróival virtuális 7.1.2 térhangzást előállítva.

Az A2 és B2 szériákban megint csak a kisebb tudásút α7 Gen 5 processzort használják majd.

Minden idei LG OLED TV tudja az olyan elvárt funkciókat és képességeket, mint a HDMI 2.1 az eARC és a 4K120Hz képsebesség támogatásával  – ez utóbbi alól a továbbra is csak 50/60Hz-el frissülő panellel szerelt A2 modellek kivételek -, a Filmmaker Mode, a HLG, a HDR10 és Dolby Vision IQ HDR videók és a Dolby Atmos hangformátum kezelése.

Az LG Smart TV platform legújabb webOS 22 verziója bevezeti a személyes profilokat, hogy a felhasználók gyorsan elérhessék kedvenc streaming szolgáltatásaikat és személyre szabott tartalmi ajánlásokat kaphassanak a korábban nézett tartalmak alapján. A profilba belépni a TV böngészőből vagy az NFC Magic Tap segítségével lehet, ami a mobileszköz képernyőjének tükrözésére is használható.

Egy firmware-frissítést követően a C2 és G2 modellek egyik TV tartalmát egy másikra tükrözhetik a Room To Room Share (szobáról szobára megosztás) segítségével. Ez a kábeles vagy műholdas tartalmak megtekintését is lehetővé teszi egy másik TV-n Wi-Fi-n keresztül. A G2 készülékek Always Ready funkciója a használaton kívüli TV képernyőjét egy gombnyomásra digitális vászonná alakítja, amelyen művészeti alkotások jeleníthetőek meg, de az idő vagy a zenelejátszás is követhető rajta. A számos új alkalmazás egyike az LG Fitness segítségével a felhasználók többek között tréning, nyújtó  és meditációs gyakorlatokat érhetnek el.

Az LG bejelentése szerint 2022-es TV-i támogatják majd az új Matter iparági szabványt, ami az okos-otthonok számára teremt a márkák és platformok közötti kereszt-kompatibilitást. Az LG mellett a Matter támogatói között olyan jelentős cégek sorakoznak, mint az Amazon, az Apple és a Google. A Matter támogatásához szükség lesz egy firmware-frissítésre, ami a tervek szerint 2022 második felében jelenik meg.

LG OLED evo C2 106 centis

Az újabb LG TV-ken már elérhető a Google Stadia valamint az NVIDIA GeForce Now streaming játékszolgáltatás és természetesen a 2022-es készülékeken sem lesz másként. Az LG kiemeli, hogy OLED TV-i az AMD FreeSync Premium mellett elsőként  NVIDIA G-Sync kompatibilisek is, 1 milliszekundum reakcióidőt és alacsony bemeneti késést (input lag) biztosítanak, akár négy HDMI 2.1 portjuk támogatja a játékfunkciókat, mint a VRR és az ALLM. A TV-k Game Optimizer beállítási központból vezérelhetőek.

Van egy új „OLED Care” menü panel-optimalizálás, diagnosztika és önfelügyeleti funkciókkal.

LG OLED TV-k 2022

A 2022-es LG OLED TV-k kapcsán sok részlet vár még tisztázásra, ezért a cikk idővel frissülni fog, ahogy azok ismerté válnak.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .