LG OLED TV: újabb elismerés és híresztelések a CES 2021 előtt

A CES legjobb innovációja díját ismét elnyerő LG OLED TV-k csúcsfényessége 1.000 nit lesz jövőre és jön a 211 centis (83”) 4K modell is.


Az idén csak virtuálisan megrendezésre kerülő CES 2021 közeledtével kihirdetett elismerések között ismét szerepel az LG OLED TV technológiája, mely most a „gaming”, azaz játék kategóriában érdemelte ki a CES Best of Innovation Award, vagyis a CES legjobb innovációja díjat.

A díjról beszámoló sajtóközlemény szerint: „Az OLED TV-kben vitathatatlan világelső LG egyedülálló otthoni szórakoztató élményt alkotott a legmélyebb feketéket, a legvalóságosabb színeket és végtelen kontrasztot nyújtva.” A közlemény továbbiakat nem közöl a jövőre várható LG OLED TV-kről, melyeket minden bizonnyal a márka 2021. január 11-i CES sajtókonferenciáján jelent majd be.

Az azonban már tudható, hogy 2021-ben az LG OLED TV-k nomenklatúrájában C1, G1 és feltehetően B1, W1, R1, Z1 szériák szerepelnek majd, ahogy elvárható a képminőség javulása is az új modellektől.

Az AVCesar meg nem nevezett koreai kollégáktól összegyűjtött, de egyelőre hivatalosan nem megerősített információkat közöl a 2021-es OLED TV panelekkel kapcsolatosan.

A riport elsőként az LG Display „nagy fényerejű” OLED paneljét említi, aminek csúcsfényessége körülbelül 1.000 nit (cd/m2) lehet. Ez a panel tehát hasonló teljesítményt tudna nyújtani, mint a 2019-es Panasonic GZ2000 illetve az idei Panasonic HZ2000 csúcs OLED TV-k egyedi „Master HDR OLED Professional Edition” paneljei.

Más források szerint azonban egy új OLED fejlesztési lépcsőről van szó, amiben egy új fénykibocsátó elem és más összetevők előnyeit kihasználva a pixelek 20%-kal magasabb fényességet produkálnak, mégpedig úgy hírlik nemcsak a csúcsfényességet, de a teljes fehér képernyő fényességét tekintve. Hangsúlyos, hogy az információt még semmilyen hivatalos forrás nem erősített meg.

A cikk szerint az LG Display 2021-ben az eddigi 121, 139, 146 és 195 centis (48, 55, 65 és 77 hüvelykes) mellett 211 centis (83 hüvelykes) 4K OLED panel bevezetését is tervezi. Ezeken kívül jelenleg 195 és 223 centis (77 és 88 hüvelykes) 8K OLED paneleket is gyárt a cég.

Ha ez igaz, akkor jövőre jó eséllyel 211 centis 4K OLED TV-k is piacra kerülhetnek nemcsak az LG Electronics, de a Panasonic, a Philips, a Sony és más márkák kínálatában, melyekhez az LG Display szállít paneleket.

Nyilvánvaló, hogy a 211 centis 4K OLED TV drágább lesz, mint a jelenlegi legnagyobb 195 centis 4K OLED TV-k. Az OLED TV-k árai azonban a várakozások szerint csökkenni fognak, egyrészt mivel az LG Display második 8,5 G-s OLED panelgyára már teljes kapacitással működik Kínában, másrészt pedig jóval alacsonyabbak már a gyártási költségek, mint kezdetben voltak. A cikk szerint nem elképzelhetetlen egy a jelenlegi BX (a jövőbeli B1) széria árszintje alatti A1 belépős OLED TV széria megjelenése sem.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .