LG: mit várhatunk a 2021-es OLED TV-ktől?

Bizonyos, hogy az LG kínálatában 2021-ben lesznek C1 és G1 szériájú OLED TV-k, de az új tévéfunkciók mellett vajon miként fejleszthetik tovább az OLED panelt?


Az LG Electronics az illetékes intézmény, az RRA adatbázisában megtalálható dokumentumok tanúsága szerint OLED65C1 és OLED65G1 típusjelű OLED TV modellek tanúsítványáért folyamodott Dél-Koreában. Nem meglepő, hogy az idei CX és GX után a C1 és G1 modellek jönnek, hiszem a 2020. előtti években is az adott év utolsó számjegye szerepelt a szériákat jelölő betű mögött, így az LG 2021-es OLED TV-k csak ehhez térnek vissza. Az idén kivételesen használt római számokkal elég zavaros lenne a folytatás.

Még csak feltételezhetjük, hogy a logikát követve az LG 2021-es OLED TV-k nomenklatúrájában B1, C1, G1, W1, R1, Z1 (8K) és ha esetleg visszakerül a kínálatba E1 modellek lesznek.

Az érdekesebb kérdés, hogy mit várhatunk a 2021-es OLED TV-ktől? Különösen azért izgalmas ez, mert az LG az OLED technológiával vitathatatlanul vezető megújítója a tévéiparnak, de 2021-ben már akadhatnak komoly kihívói a csúcskategóriás TV-k technológiai versenyében.

2021-ben akár piacra kerülhetnek az első TV-k QD-OLED panelekkel, melyek gyártását jövőre kezdi a Samsung Display. Erre készül a kínai TCL, vizsgálja a lehetőséget a Sony és a Panasonic is, de szégyen lenne, ha a Samsung Electronics nem állna elő ilyen készülékkel.

Azt persze még nem tudni, hogy mire lenne képes a konkurens technológia, de a többek által használt, LG Display fejlesztette és gyártotta négy éve többé-kevésbé változatlan jelenlegi White OLED panel képminősége még számos módon javítható.

Az LG tisztában van vele, hogy az OLED TV-k képminőségét a fényesség (fénysűrűség) fokozásával lehetne leginkább további javítani és a közeljövőben bevezetni tervezett új OLED technológiák éppen az átlag- és a csúcsfényesség, a fényhatásfok (magasabb fényesség alacsonyabb energiaszint mellett) valamint a színtelítettség és általában színcsúcsok javítását célozzák.

Az úgynevezett felső emissziójú OLED (az alsó emissziójúval szemben) és a termikusan aktivált késleltetett fluoreszcens (Thermally Activated Delayed Fluorescence – röviden TADF) elnevezésű új fényemissziós anyag például javítják a fénykibocsátást. A TADF fejlesztő Cynora egyik befektetője éppen az LG Display.

Az OLED-info magyarázata szerint: „A TADF az OLED fénykibocsátó anyagok viszonylag új osztálya, amelyek hatékony és hosszú élettartamú teljesítményt ígérnek nehézfémek nélkül. A TADF kutatás 2012-ben kezdődött komolyan, és az első TADF fényemitterek 2019 végén érték el a forgalmazhatóság státuszát.”

Azt egyelőre még nem tudjuk, hogy az LG Display által gyártott 2021-es OLED panelek a magasabb képfényesség érdekében felső emissziós felépítésűek lesznek-e, vagy alkalmaznak-e bennük TADF anyagot.

Az LG az OLED technológiával elérhető design újdonságokkal is nyilván készül, melyek talán nem olyan forradalmiak, mint a feltekerhető OLED TV, de lehetnek fontosak. A 2021-es G1 OLED TV-knek valószínűleg új tévéállványuk lesz majd „Gallery Stand” elnevezéssel, legalábbis ezt a védjegyet levedletté a cég a „tévékhez való háromlábú állvány és állványadapter” kategória alatt.

Végezetül érdemes megjegyezni, hogy az LG Display második 8,5 G-s OLED panelgyára már teljes kapacitással működik Kínában. Az itt alkalmazott új termelékenységet növelő MMG (multi-model glass) gyártási technika – mely egy hordozóból különböző méretű panelek kivágásával és a kieső részek minimalizálásával több panel előállítását biztosítja – lehetővé teszi a 121 centis (48 hüvelykes) és a 195 centis 77 hüvelykes panelek hatékony sorozatgyártását. Így talán 2021-ben végre megfizethetőbbek lesznek a jelenlegi legnagyobb OLED TV-k.

Idén eddig elég kevés híresztelés látott napvilágot a tévégyártók, köztük az LG terveiről. Ennek oka lehet, hogy a legtöbb kiállítást a koronavírus-járvány miatt törölték. A januári CES 2021 is csak virtuális show lesz, de ott azért már be fogják mutatni a cégek termékújdonságaikat.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

2 hozzászólás “LG: mit várhatunk a 2021-es OLED TV-ktől?” bejegyzéshez

  1. Mikor lesz nagyfelületű OLED nyomtató? Több, mint 10 év telt el.
    OLED: a gyártás költségét csökkentő új nyomtató technológia
    Beküldve: 2010-02-16 Szerző: GURU
    Az OLED képernyők előállítását teheti gazdaságosabbá egy kaliforniai cég, a Kateeva tesztelés alatt álló berendezése, amely a fénykibocsátó szerves molekulák nyomtatását teszi lehetővé nagy méretben.
    A Kateeva már teszteli azt a prototípus nagyfelületű OLED nyomtatót, amelyet jövőre próbaüzemre már szállíthat a képernyőgyártóknak. A cég szerint berendezésükkel az LCD-k költségének 60 százalékáért állíthatóak elő nyomtatással az OLED képernyők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .