Denon/Marantz: instrukciók a HDMI 2.1 játékforrások használatához

Friss információk segítik a Denon és Marantz AV vevőerősítők és a HDMI 2.1 játékforrások legjobb kép- és hangminőséget biztosító csatlakoztatását.


Októberben derült ki, hogy részben hibás chipek kerültek az első HDMI 2.1 specifikációnak megfelelő csatlakozást ígérő AV vevőerősítőkbe és processzorokba, ami miatt azok nem képesek például a Microsoft Xbox Series X/S konzolok 4K/120Hz HDR jeleit továbbítani.

Azóta az érintett Denon és Marantz FAQ támogatói oldalain már közzétette, hogy a probléma egészen pontosan akkor tapasztalható, amikor az AV komponens 8K bemenetén keresztül 4K/120Hz HDR videojáték tartalmat továbbítana a játékforrástól. A képernyő elsötétülhet és hangot sem produkál az AV erősítő, ha például a játékkonzol menüjében a videokimenet 120Hz-es frissítési frekvenciára van állítva és az AV erősítő menüjében a „4K/8K Signal Format” (jelformátum) beállításához a „8K ENHANCED” van kiválasztva.

Bebizonyosodott, hogy a probléma csak a 4K/120Hz (8 , 10  vagy 12 bites) RGB jelet érinti. A többi 4K/60Hz illetve 4K/120Hz YCbCr 4:2:0 színkódolású (8 bites) jelek továbbítása probléma nélkül működik.

Egy a napokban közzétett frissítés instrukciókkal is szolgál, hogy a legjobb kép- és hangminőség eléréséhez miként csatlakoztathatóak az HDMI 2.1 játékforrások – nevezetesen az NVidia RTX30xx videokártyák, a Sony PlayStation 5 és a Microsoft Xbox Series X/S konzolok – a Denon és Marantz AV erősítőkhöz.

Eszerint, azok akik a Denon 2020-as X szériájú, AVR-S960H, AVC-A110 illetve a Marantz 2020-as SR szériájú, NR1711, AV7706 AV komponensek valamelyikével továbbá egy a 4K120 képminőséget támogató HDMI 2.1 TV-vel rendelkeznek használhatják az NVidia RTX3080/3090 videokártyás számítógépüket vagy a PlayStation 5 konzoljukat közvetlenül csatlakoztatva azt az AV erősítő 8K jelzésű bemenetéhez. Az AV erősítőtő MONITOR 1 kimenetéhez csatlakoztatható a TV 4K/120Hz kompatibilis HDMI bemenete. Az AV erősítő menüjében a Video> „4K/8K Signal Format” (jelformátum) beállítását „8K ENHANCED” módra kell beállítani a lehető legjobb képminőség elérése és a nagy sávszélesség kihasználása érdekében. Ha képkiesés vagy szétesés lépne fel, ki kell cserélni HDMI a kábelt megfelelő adatátviteli sebességűre. Ha első alkalommal 4K/120Hz-re kapcsolva eltűnik a kép, akkor az AV erősítőt ki- majd újra be kell kapcsolni.

Javasolt a PS5 beállításaiban mindent automata módban hagyni, illetve a teljesítmény (performance) módot választani a játékbeállításban. A játékok csak ebben a módban képesek a 120 képkocka/sec képsebességre. A HDR is aktiválható a játék menüjében. Ha minden így van beállítva, akkor a legtöbb játék 4K120, 12 bit, YCbCr 4:2:2, HDR jelformátumban kerül megjelenítésre.

A Sound United YouTube csatornáján magyarázó videókat is közzétett, melyek lépésről-lépésre bemutatják, hogyan kell elvégezni a beállításokat.

Az Xbox Series X/S konzolok esetében továbbra is javasolt azokat közvetlenül a TV-k magas képfrissítési gyakorisággal kompatibilis HDMI bemenetéhez csatlakoztatni és az AV erősítő MONITOR 1 kimenetét a TV ARC/eARC bemenetével összekötni. Így kapható a legjobb kép és optimálisan használhatóak a konzol új funkciói is, miközben az ARC/eARC a hangot a TV-ből az AV erősítőbe továbbítja. A TV menüjében sok esetben az eARC-t be kell kapcsolni és a digitális kimenetet a hangformátum átirányítására vagy átadására kell beállítani a lehető legjobb hangminőséget eléréséhez és a bosszantó késések elkerüléséhez.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

2 hozzászólás “Denon/Marantz: instrukciók a HDMI 2.1 játékforrások használatához” bejegyzéshez

  1. A csudába (moderálva), direkt ezért vettem Denon erősítőt, hogy ne eARC-al kelljen vacakolni (moderálva). Erre itt azt Írják, használjam az eArcot… szégyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .