Loewe, Toshiba: TV gyártók nehéz helyzetben

1. Oldal

A német prémium TV gyártó Loewe tegnap hivatalosan fizetésképtelenséget jelentett be, és sürgősen új befektetőt keres. A Toshiba veszteséges TV részlege alkalmazottainak felét leépíti és üzemeket zár be.
Down_150px.jpgA Loewe még júliusban hitelezővédelmi eljárást kért amely alatt a cég vezetése maga hajthatja végre a szükséges átszervezést. Később bejelentették, hogy a német prémium TV gyártó stratégia partneri együttműködést épít ki a kínai Hisense-el.

A fizetésképtelenség bejelentése kapcsán Matthias Harscha cég elnök-vezérigazgatója a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy a Loewe elég készpénzzel rendelkezik a további működéshez ez év végéig, de ha a cég addig nem talál új befektetőt, akkor „vége lesz”.

Harsch elmondta, hogy a 90 éve Berlinben alapított cégre hat külső befektető tett ajánlatot, és reméli, hogy az egyik kiválasztásra kerül a jövő hónapban.

A TV piacon uralkodó erős verseny és árcsökkenés miatt a Loewe eladásai 39 százalékkal estek vissza az idei első félévben, ami 26,7 millió euró (kb. 7,93 milliárd Ft) nettó veszteséget eredményezett.

Nemcsak a Loewe van azonban nehéz helyzetben.

Tegnapi hír a Toshiba hivatalos bejelentése, miszerint veszteséges TV részlege alkalmazottainak felét, mintegy 3.000 főt kénytelen leépíteni, és Japánon kívüli három TV összeszerelő üzeméből kettőt bezárni. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Kínában, Indonéziában és Lengyelországban működő üzemek közül melyik kettőben szűnik meg a termelés még az aktuális pénzügyi év lezárása, azaz 2014. március vége előtt. Tekintve, hogy a fejlett nyugat-európai piacon a 2. negyedévben az előző évhez képest 21% volt a mennyiségi visszaesés, ezért nem lenne meglepő, ha az egyik bezárásra ítélt üzem a lengyelországi lenne. A Toshiba TV gyártásának 70 százalékát tervezi kiszervezni más gyártókhoz.

A Philips már több mint egy éve a kínai TP Vision-nal közös vállalatba vitte TV üzletágát. A székesfehérvári Philips gyárban november közepéig teljesen leáll a termelés, ami mintegy 370 dolgozó számra jelenti munkahelyének elvesztését.

Kapcsolódó linkek:

Loewe Art: a márka új kedvezőbb áru TV-je
Loewe Reference ID: megújul a csúcs TV
Loewe: a Hisense a kínai partner
Loewe: TV-k részben Kínában gyártva?
Loewe: csődvédelmet kért a német prémium TV gyártó
Philips TV-k lesznek még, de más gyártja majd azokat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .