Marantz SR5014/SR6014: új minden tudó AV vevőerősítők

A Marantz SR5014 és SR6014 AV vevőerősítők minden Dolby és DTS 3D térhang technológiát tudnak, és az utóbbi 9 végfokával az IMAX Enhanced hangmódot is.


A Marantz új SR szériájú AV vevőerősítői a márkától elvárt magas hangminőség mellett szinte minden ma ismert bevált és új audio- és videotechnológiát tudnak.

Az SR6014 kilenc nagy áramú diszkrét teljesítményerősítője alacsony impedanciájú hangsugárzókat is képes meghajtani. A szabadalmaztatott Marantz Hyper Dynamic Amplification Module (HDAM) áramkörök pedig optimális pontosságot biztosítanak a nagy-felbontású hangfájlok széles dinamikatartományához.

Az SR6014 már megfelel az IMAX Enhanced minősítés követelményeinek is és persze az SR5014-hez hasonlóan támogatja a Dolby Atmos és DTS:X surround hangformátumokat is. A 11.2 csatornás jelfeldolgozással valamint előerősítő kimenettel és a 9 végfokot egy külső sztereó teljesítményerősítővel kiegészítve 7.2.4 vagy 5.2.6 hangsugárzó konfiguráció hajtható meg. Az SR5014 hét végerősítőt kínálva 5.2.2-es hangrendszert kiszolgálva. Mindkét modell elő tud állítani virtuális magassági és térhangzást is külön mennyezeti vagy arra irányított hangsugárzók nélküli hagyományos 2.1 vagy 5.1 csatornás hangrendszeren a Dolby Atmos Height Virtualizer és DTS Virtual:X technológiákkal.

A vevőerősítők nyolc HDMI bemenete közül egy az előlapon található. Mindegyik támogatja a legjobb minőségű 4K videók továbbítását akár nagy dinamikatartományú HDR10 és Dolby Vision valamint HLG formátummal, 21:9, 3D tartalmakkal és BT.2020 színtérleírással, továbbá HDCP 2.3 tartalomvédelemmel. Támogatott a HDMI eARC a TV alkalmazások legkorszerűbb tömörítetlen 3D hangsávjainak erősítőbe történő továbbításához. Az ALLM (Auto Low Latency Mode) funkció pedig az Xbox One felhasználóknak nyújt élvezetesebb játékélményt, ha konzoljuk az ALLM-et támogató TV-hez csatlakozik. Az SR6014-nek van egy hármadik 2. zóna HDMI kimenete is.

Az SR széria új AV vevőerősítői a beépített HEOS technológiával akár egy HEOS kompatibilis hangsugárzókból és komponensekből álló többszobás vezeték-nélküli hangrendszeren oszthatnak meg zenéket a különböző ingyenes és prémium streaming szolgáltatásról, mint például a Spotify Free és Premium, a Deezer, a Tidal és a TuneIn Internet Radio. Az új modellek is képesek együttműködni az Amazon Alexa, a Google Assistant és az Apple Siri beszédhangvezérlő rendszerekkel. Kompatibilis okos mikrofon vagy telefon segítségével hangparancsokkal kapcsolható a médialejátszás kívánt bemenete vagy szabályozható a hangerő, a lejátszás megállítása, némítása és az előző vagy következő dalra ugrás. Az Apple Airplay 2 és Bluetooth támogatással is van mód zenei bitfolyamok lejátszására.

Az SR5014 Audyssey MultEQ XT, az SR6014 pedig Audyssey MultEQ XT32 szobakalibrálási rendszerrel rendelkezik. Ezek a mellékelt mérőmikrofonnal a hangsugárzók és mélynyomók hangját nyolc mérési pontig elemzik, és pontos digitális szűréssel optimalizálják a frekvencia-átvitelt és késleltetést az egyes csatornákhoz. A MultEQ XT32 512-szeres szűrőfelbontással pontosabb kalibrálást biztosít, mint a MultEQ XT verzió. Az Audyssey Dynamic Volume tompítja a zavaró hangerőugrásokat (például tévéreklámoknál), az Audyssey Dynamic EQ minden hallgatási szinten azonos hangtisztaságot biztosít. Az SR6014 Audyssey LFC (Low Frequency Containment) pszicho-akusztikai algoritmusokkal biztosít egyensúlyt a teljes hangtartományban, beleértve a mély basszusokat is. Az Audyssey Sub EQ HT lehetővé teszi két független mélynyomó DPS szűrőjének külön-külön beállítását a mélyebb basszusok javítása érdekében. A külön megvehető Audyssey MultEQ Editor mobilalkalmazással megnézhetőek és módosíthatóak a beállításokat a pontos hangoláshoz.

Az SR széria lehetőséget kínál az akár 24 bit/192 kHz-es ALAC, FLAC és WAV fájlok, valamint DSD 2,8MHz és 5,6MHz zeneszámok lejátszására, a bakelitlemezek szerelmesei pedig kiváló minőségű HDAM áramkörös bemenethez csatlakoztathatják lemezjátszójukat.

Az SR6014 és SR5014 újdonsága a HDMI Multiple Input Assign. Ezzel a képernyőn megjelenő videótól független valamely más audioforrás is megszólaltatható. Az All Zone Stereo Mode vagy a Party Mode mostantól „Smart Select” néven menthető el, így a zene szinkronban szólal meg a fő szobában és a második zónában is. Csak a távirányítón, az alkalmazásban vagy a külső vezérlőkön kell kiválasztania a „Smart Select” gombot. Az új modellek HDMI Auto Input Rename funkciója automatikusan átnevezi a HDMI bemeneteket a forráseszközökre utaló elnevezésre, mint például „PS4” és „Apple TV”.

Egy 2019 végi firmware-frissítést követően Bluetooth fejhallgatót lehet majd csatlakoztatni a vevőerősítőkhöz. A „Bluetooth Out” funkcióval szabadon mozogva hallgatható a kiválasztott zene és este is hallgatható az akciófilm a szomszédok zavarása nélkül. A csatlakoztatás után a hangot meg lehet hallgatni csak a fejhallgatón keresztül sztereóban, vagy egyidejűleg a surround hangrendszer hangsugárzóin is. A fejhallgató hangereje külön szabályozható.

A Marantz SR6014 és SR5014 augusztus végétől kaphatóak, 1.399€ illetve 899€ (kb. 455.000 Ft illetve 293.000 Ft) fekete vagy ezüst-arany kivitelben.

Marantz SR5014 főbb jellemzői:
 • 7.2 csatorna – csatornánként 180 W (6Ω, 1 kHz, 1% THD 1 csatornát hajtva)
 • 3D térhangzás – Dolby Atmos (akár 5.1.2), DTS:X, Dolby Atmos Height Virtualization, DTS Virtuális:X
 • Pontos hangvisszaadás – AKM AK4458 32 bites D/A konverterek, áramvisszacsatolt áramkör, HDAM technológia
 • Wi-Fi – Beépített, 2,4GHz/5GHz kétsávos támogatással (két antennával)
 • HDMI – 7+1 előlapi HDMI bemenet HDCP 2.3 támogatással, 2 HDMI kimenet egyik eARC-vel
 • Videojeltovábbítás – 4K/60 Hz legteljesebb átvitel, 4:4:4 színfelbontás, HDR10 és BT.2020 Dolby Vision kompatibilitás és Hybrid Log Gamma (HLG)
 • Videofeldolgozás – analóg -> HDMI konverzió és SD/HD tartalmak felskálázása 4K Ultra HD-re (30/25/24 Hz)
 • Auto Low Latency Mode (ALLM) – a magával ragadó Xbox One élményhez
 • HEOS – beépített vezeték-nélküli többszobás audio, zenei streaming és hangvezérlés
 • Hangvezérlés – Amazon Alexa, Google Assistant és Apple Siri hangsegédletek támogatása (régiótól függően)
 • Online zeneforrások – Internet rádiók, Spotify Free és Premium, Amazon Music, Deezer, Tidal és más zenei szolgáltatások, valamint zenei streaming Bluetooth, AirPlay2 révén HEOS App alkalmazással kezelve
 • Hi-Res Audio – nagy felbontású akár 24 bit/192 kHz-es ALAC, FLAC és WAV veszteségmentes fájlok dekódolása, DSD (2,8/5,6MHz) hangsávok lejátszása
 • Lemezjátszó bemenet – beépített magas minőségű HDAM előerősítővel
 • Bluetooth fejhallgató támogatás
 • Szoba kalibráció – Audyssey MultEQ XT Audyssey Dynamic Volume és Dynamic EQ funkciókkal
 • Könnyű beüzemelés – Telepítésasszisztens és hibrid grafikus kezelőfelület; Színkódos hangszórócsatlakozók
 • Energiamegtakarítás – intelligens ECO üzemmód off/on/auto beállításokkal
Marantz SR6014 további főbb jellemzői:
 • 9.2 csatorna – csatornánként 185 watt (6Ω, 1 kHz, 1% THD 1 csatornát hajtva)
 • 3D térhangzás – 11,2 csatornás jelfeldolgozás és előerősítő-kimenet; Dolby Atmos (2 külső végerősítővel akár 7.1.4 vagy 5.1.6) és DTS:X
 • IMAX Enhanced
 • 3 HDMI kimenet (2 fő + 2. zóna kimenet)
 • Fejlett videofeldolgozás – teljes felskálázás 1080p-re és 4K Ultra HD-re (60/50 Hz)
 • Szoba kalibráció – Audyssey MultEQ XT32, LFC, Sub EQ HT
 • További extrák – aranyozott csatlakozók, alumínium előlap csapóajtóval

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .