Egy év alatt 130 százalékkal nőtt a streaming tévézés

A Conviva legfrissebb jelentése szerint a Roku és az Amazon Fire TV mögött az Apple TV a harmadik legnépszerűbb TV streaming eszköz.


A Conviva legfrissebb jelentése szerint érzékelő technológiájával évente globálisan 3 milliárd alkalmazáson keresztül 100 milliárd adatfolyamot képes elemezni.

Bill Demas, a Conviva vezérigazgatója a streaming tartalmak fogyasztásának emelkedéséről megállapítja: „A rendkívüli növekedés ellenére a streaming továbbra is kialakulóban lévő piac.”

Forrás: Conviva

A 2018 és 2019 második negyedévei közötti egy évben a streaming tartalmak nézésével töltött órák száma összességében 130%-al nőtt, és ezen belül 143%-kal az úgynevezett „Connected TV” azaz csatlakoztatott TV eszközökön keresztül.

A jelentés megállapítja: „A tartalomfogyasztás csatlakoztatott TV (eszközökön) továbbra is meghatározó, az összes nézéssel töltött óraszám 55%-ával 2019 második negyedévében.”

Forrás: Conviva

„A csatlakoztatott TV-k 55%-os részesedésén belül a Roku 173% éves növekedést mutatott azok teljes nézésének 43%-os részarányával őrizve vezető pozícióját. Az Amazon Fire TV a nézésben 145%-kal nőve 18% részesedést elérve tartja második helyét a csatlakoztatott TV eszközök között. Az első hármat teljessé téve az Apple TV 129%-kal nőtt, 10% részt kitéve.”

A csatlakoztatott TV eszközök közül tehát továbbra is a Roku vezet a nézéssel töltött órák 43%-ával annak ellenére, hogy sok országban jelen sincs. Az Amazon Fire TV a második 18%-kal pedig 2017-ben még csak a hetedik volt.

Az elmúlt egy évben a PlayStation és az Xbox játékkonzolokat megelőzve az Apple TV vált a harmadik legnépszerűbb TV streaming eszközzé a nézéssel töltött órákat tekintve. Az Apple majdnem négy éve mutatta be a tvOS operációs rendszert (a tvOS 13 őszre várható) az Apple TV HD-vel, amit majdnem két évvel ezelőtt követett az Apple TV 4K. Az Apple TV egyelőre csak önálló médiadobozként kapható, míg a Roku és a Fire TV platformok nemcsak külön médiaeszközökként is léteznek, de egyre több TV-ben ezekkel valósítják meg az okos TV funkciót. Ami a többi okos TV-t illeti, a Samsung Tizen az egyetlen platform, amely 1% részesedéssel már felkerült a mérhető részesedések közé.

Egy év alatt a streaming videó minősége is sokat javult. „A csatlakoztatott TV-k is óriási javulást mutattak az egy évvel korábbinál 48%-kal kevesebb puffereléssel, 6%-kal jobb képminőséggel és 34%-kal kevesebb videoindítási hibával. A nézések 23%-át kitevő mobileszközök közül az iPhone mutatta a legnagyobb, 114%-os növekedést, amit alig lemaradva az Android és az iPad követ 110%-kal, illetve 97%-kal” – áll a jelentésben.

A Conviva jelentése szerint az Apple TV  a streaming minősége szempontból is kiemelkedőt nyújt: „Érdemes megemlíteni az Apple TV-t, amely továbbra is meghatározó a két kulcsfontosságú mutatóban, az iparág legrövidebb videoindítási idejével büszkélkedve, ami 2,36 másodperc, szemben a csatlakoztatott TV-kategória 4,59 másodpercével, és a képminőséget meghatározó legmagasabb bitsebességgel, ami 6,94 Megabit/sec a kategória 5,34 Megabit/sec értékkel összehasonlítva.”

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .