Megduplázódhat a folyadékkristályos vetítők fényhatásfoka

1. Oldal

A folyadékkristályt használó 3LCD és LCOS képmodulátoros vetítők energiahatékonysága majd kétszeresére nőhet a polarizálatlan fényt polarizált fénnyé alakító új technológiával, csökkentve a projektor hőjét, méretet, árát és üzemeltetési költségét.
A folyadékkristályokon alapuló 3LCD illetve LCOS képmodulátor paneleket alkalmazó projektorok polarizált fényt használnak fel a képek vetítéséhez. A fényforrások, mint például a nagyhatásfokú LED-ek azonban polarizálatlan fényt produkálnak, amit felhasználás előtt polarizált fénnyé kell átalakítani. Ezt tipikusan a polarizálatlan fény egy polarizáló optikai szűrőn való átbocsátásával oldják meg. Csakhogy ezzel a polarizációs eljárással a fényforrás által előállított fénymennyiség több mint 50 százaléka elvész és ahelyett, hogy a vetített kép előállításában venne részt nagyrészt hővé alakul. Ezt a vetítőben keletkező hőt aztán zajos és további energiát igénylő ventillátorral kell elvezetni.

PGPCS_kép.jpg
Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói azonban kifejlesztettek egy új technológiát, amivel a polarizálatlan fény körülbelül 90 százaléka polarizálható és használható fel a vetítőben. Az ImagineOptix Corporation által szponzorált kutatócsapat az úgynevezett „polarizációs rács polarizáció konvertáló rendszer” (polarization grating-polarization conversion system – PGPCS) felhasználásával egy olyan kis „pikó-projektort” is megalkotott (ez látható a fenti képen), ami beépíthető egy okostelefonba, táblagépbe vagy más készülékbe. Azért is sikerült ilyen kompakt fénymotort létrehozni, mert az új technológiának hála a polarizálatlan fénynek csak kb. 10 százaléka alakul hővé, ami feleslegessé teheti a forszírozott hűtést.

PGPCS_200px.jpgA technológia lelke egy kis egységet alkotó szerelvény, ami négy részből áll. A polarizálatlan fénysugár előbb egy lencsehálózaton halad át, ami rácspontokba fókuszálja a fényt. A rácspontokba fókuszált fényfoltok egy üveglapra felvitt vékony folyadékkristály anyagra, az úgynevezett polarizációs rácsra esnek, ami ellentétesen polarizált fénypárokká választja szép azokat.

Az összes ilyen fénypár egy úgynevezett lamellás hullámlemezen halad át, ami valójában tiszta illetve mintázott optikai lemezszakaszok sora, és a fénypár egyik tagját érintetlenül átengedi, míg a másik polarizációját megfordítja, így mindkét fénysugár polarizációja azonossá válik. Végül a második lencsehálózat a fényfoltokat ismét homogén, immár polarizált fénynyalábbá alakítja, ami már felhasználható a vetítőben.

Kapcsolódó linkek:

Epson: új LCD képmodulátor panelek 3D vetítéshez
3LCD: mérföldkő a 70 millió kiszállított képmodulátor chip
Jönnek a Texas Instruments DLP Pico HD chipes vetítők
Mitől olyan nagy durranás a LCOS?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .