Tovább késik a Blu-ray Disc és a HD-DVD

1. Oldal

Az AACS másolásvédelmi rendszer végső specifikációjának késedelme miatt egyelőre nem kerülhetnek piacra a nagy-felbontású optikai formátumok.


BD_HD-DVD_AACS_logo.jpgNincs már jelentősége, hogy a Blu-ray Disc és a HD-DVD közül melyik formátum áll készen először a piaci megjelenésre. Ezt ugyanis úgy tűnik nem a formátumok technológiai és piaci készültsége dönti majd el, hanem az hogy mikor egyeznek meg az érdekeltek a mindkét lemezen majdan használatos Advanced Access Content System (AACS) végleges specifikációjáról. Február 10-én az AACS tagjai éppen ezért gyűltek össze, de nem született megállapodás, s a következő találkozót február 23-24-re halasztották.

Egyes források szerint a megállapodás hiányának egyetlen oka a Blu-ray saját BD+ másolásvédelmi rendszere. A Blu-ray Disc Association (BDA) egyik meghatározó tagja ugyanis még mindig aggályait hangoztatja az AACS és a BD+ kölcsönhatása kapcsán.

A HD-DVD piaci bevezetését március végére tervező Toshiba és partnerei nyilván igen dühösek a kialakult helyzet miatt, mert nem tudják kihasználni meglévő előnyüket. Az AACS specifikációja nélkül a gyártók nem láthatják el az olvasó meghajtókat és a műsoros médiákat a másolásvédelemhez szükséges kulcsokkal, s működésképtelen tartalomvédelem nélkül a hollywoodi stúdiók nem járulnak hozzá filmjeik megjelenéséhez.

Mikor múltév augusztusában a (BDA) bejelentette az extra biztonságot garantáló BD+-t a műsorok jogtulajdonosai nagy örömmel fogadták azt, főleg a 20th Century Fox. A BD+ nem más, mint egy dinamikus kódolási táblázat, melyet bármikor meg lehet változtatni. Egy program egy „Java virtuális gépben” folyamatosan ellenőrzi az adatfolyamot, és leállítja a lejátszást, ha valamilyen manipulációt észlel. Amennyiben a kódolást feltörnék a Blu-ray Disc megújíthatná a kódolási táblákat, s azt minden új lemezre feltehetné, így akadályozva meg, hogy egy „crack” a teljes Blu-ray specifikációt megnyissa annak teljes élettartamára, ahogy az a DVD esetén történt.

Az AACS önmagában is megpróbálja kezelni ezt a problémát. A lejátszó szoftver és a grafikus áramkörök (pl. grafikus kártya) közötti adatfolyam elérését megakadályozandó a Microsoft kidolgozott egy protokollt melynek neve Certified Output Protection Protocol (COPP). Más megoldások mellett ezt arra dolgozták ki, hogy a filmet ne lehessen egy virtuális grafikus kártyára küldeni, s az adatokat egy fájlba irányítani. A grafikus kártyák egy „driver frissítéssel upgradelhetőek” a COPP-hoz. Mindez azonban a Blu-ray tábor szerint nem elegendő.

Ezen felül a grafikus kártyák csak akkor adhatnak ki digitális DVI vagy HDMI monitorkimenetükön nagy-felbontású képjelet, ha az High Definition Content Protection (HDCP) védelemmel kódolt. Ennek megfelelően a képmegjelenítőknek is támogatniuk kell a HDCP-t. E kódolás nélkül a film csak hagyományos felbontásban lesz lejátszható. Az első PC-s grafikus kártyák, melyek támogatják a HDCP-t a második negyedévben kerülnek piacra, a jelenlegi modellek nem tehetők erre alkalmassá, mert hiányzik belőlük a szükséges speciális BIOS chip.

Az AACS specifikáció késlekedése miatt a nagy-felbontású lemezformátumok (elsősorban a HD-DVD asztali lejátszója és PC-s meghajtója, valamint az első Blu-ray Disc író és az összes műsoros lemez) márciusra tervezett piaci megjelenése legalább egy hónappal eltolódik.

Kapcsolódó linkek:

Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (XII.)
CES 2006: „A Blu-ray Disc (is) kész”
CES 2006: Xbox 360 külső HD-DVD meghajtóval még idén
CES 2006: HD-DVD lejátszó feláron a Blu-ray Disc lejátszókhoz képest (frissítve)
CES 2006: Warner és Universal HD-DVD-k márciusra
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (XI.)
Elkészült az első Blu-ray Disc (Kommentár)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .