Mikro LED: képernyők már átlátszó és hajlékony kivitelben

A tajvani PlayNitride a SID DisplayWeek 2019 alkalmával mutatta be prototípus mikro LED képernyőit, melyek a technológia jövőbeli lehetőségeit demonstrálják.


A PlayNitride prototípus mikro LED (microLED) képernyőiről a MicroLED-info.com riportja számol be és az ArmDevices.net videóját is közli (ez látható alul).

A 19,2 centis (7,56 hüvelykes) átlátszó, keret nélküli képernyő felbontása 720 x 480 pixel (114 pixel/inch) és képe elég fényes ahhoz, hogy az még hátulról érkező fénnyel átvilágítva is látható. Ez a hátulról érkező fény ugyanakkor kiemeli a képernyőn belüli négyzetek mintázatát, ami a gyártási folyamat eredménye.

A mikro LED paneleket előállító PlayNitride jobb eljárást fejlesztett ki a korábbi technikánál, ami egyesével adta a mikro LED chipeket a képernyőhöz, s ezzel annak gyártása akár 2 hónapig is eltarthatott. A cég újabb „Mass Transfer” elnevezésű eljárása jelentősen felgyorsítja a gyártási folyamatot egyszerre a mikro LED chipek ezreit elhelyezve a képernyő „hátlapján”. Az apró négyzetecskék a bélyegzéses eljárás miatt válnak láthatóvá a képernyőt világító fényben. Normál körülmények között mindez nem látható, de a cég ennek ellenére dolgozik a probléma kiküszöbölésén.

A mikro LED-ek aktív mátrixából álló panel képfrissítése deklaráltan 60 Hz, de különböző meghajtást használva akár 120 Hz-re vagy akár 240 Hz-re is növelhető.

Az ugyancsak a kiállításon bemutatott poliamid hordozón alapuló hajlékony képernyő csak 28 mikron vastag és a viselhető display passzív mátrixon alapul, így csak 30 Hz körüli a képfrissítési gyakorisága. A fényesség is láthatóan elég magas, még erős fényben is jól olvashatóvá téve a képernyőket, ami ígéretesnek tűnik közvetlen napfényben való használathoz, és így okostelefonokban és viselhető eszközökben való alkalmashoz.

A PlayNitride előrejelzése szerint a panelek tömeggyártása ez év végén vagy jövőre kezdődhet, de ez a készülékgyártóktól is függ, melyek között vannak TV-t, okostelefont és más hordozható eszközöket előállítók.

A PlayNitride tudatában van annak, hogy a mikro LED gyártás magas költségei miatt a technológia piaci megjelenése nem egyszerű, különösen a TV szektorban a nagyon olcsó LCD panelekkel szemben. Pont ezért összpontosítanak új alkalmazásokra, amelyekhez ezek a speciális átlátszó és hajlékony mikro LED képernyők használhatóak.

Bár piackutatók szerint a mikro LED TV-k tömegpiaci megjelenés csak 2026-ra várható, biztató, hogy a mikro LED technológia fejlődése például a hajlékony képernyők terén valamikor elvezethet majd oda, ahol a világ első feltekerhető OLED TV-je már most tart.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .