MinDig TV: februárban is zajlik az m1 és m2 HD sugárzás

1. Oldal

Az Antenna Hungária (AH) a kísérleti sugárzás sikerét látva február végéig meghosszabbítja az m1 és m2 csatornák kísérleti HD sugárzását a MinDig TV földfelszíni digitális platformon.
Antenna Hungária_200px.jpgAmint arról korábban már hírt adtunk, az AH kísérleti jelleggel elérhetővé tette az m1 és m2 programját a MinDig TV földi digitális televíziós szolgáltatás keretében. Mindkét program előfizetési díj nélkül, HD felbontásban 2008. december 23. óta érhető el Budapest körzetében az 55-ös, Kabhegy körzetében a 64-es, Szentes körzetében pedig a 60-as csatornán. Az AH a kísérleti sugárzás sikerét látva február végéig meghosszabbítja az m1 és m2 csatorna kísérleti HD sugárzását a MinDig TV földfelszíni digitális platformon.

Az AH sajtóközleménye szerint: „A kísérleti sugárzás sikeres végrehajtásának köszönhetően a Magyar Televízió és az Antenna Hungária közötti egyeztetések pozitívan zárultak. Az AH az MTV kedvező döntését várja arról, hogy csatlakozik a platformhoz.” A nézők mindenesetre örülnének ennek a döntésnek, hiszen így a továbbiakban is HD minőségben, előfizetési díj nélkül láthatnának olyan műsorokat, mint például a Bajnokok Ligája Real Madrid – Liverpool mérkőzését február 25-én.

A HD programok bevezetésével Magyarország Európa élvonalába került a digitális földfelszíni szolgáltatások tekintetében, és az AH hosszútávon kívánja biztosítani az előfizetési díj nélkül elérhető, csúcsminőségű televíziózást.

Magyarországon már eddig több százezer HD megjelenítésre alkalmas televízió talált gazdára, és a Screen Digest előrejelzése szerint 2012-re a magyar háztartások 73%-a rendelkezik majd ilyen készülékkel. A nézők körében pedig várhatóan egyre nő majd az előfizetési díj nélkül fogható, magyar nyelvű HD csatornák iránti igény.

Ezt igazolja, hogy az angliai DVB-T kísérleti HD adások nézőinek 98%-a szerint nagyon fontos, hogy legyen elérhető HD tartalom a DVB-T platformon, és 71 százalékuk szerint a jövőben a HDTV lesz az általánosan elfogadott televíziózási szabvány. A TDF az elmúlt év őszén nagy sikerrel indította el Franciaországban Európa első HD szolgáltatását DVB-T platformon, amelyen a három legnépszerűbb előfizetési díj nélküli közszolgálati és kereskedelmi csatorna érhető el. Egy 2008 októberében végzett felmérés szerint a háztartások 79 százaléka a DVB-T platform csatornáit HD minőségben és előfizetési díj nélkül szeretné nézni.

Nem meglepő módon a nézők jelentős többsége a HD programokat részesíti előnyben az SD-vel szemben, sokkal több időt tölt ezek nézésével, és jobban koncentrál a látottakra. Mindez új lehetőségek széles skálája nyítja meg a műsorkészítők, kiadók és tartalomszolgáltatók előtt.

Már csak az a kérdés, mikor ismerik fel mindezt az eddig platformtól távolmaradó hazai műsorszolgáltatók is.

Kapcsolódó linkek:

A budapesti Száva utcai adótorony már sugároz
Antennák a digitális földi televíziós műsorsugárzás vételéhez
Kísérleti jelleggel m1 és m2 a MinDig TV-n
Az ATV és HírTV adása a digitális földfelszíni televízió hálózaton
Kötelező a vevődekóderek és TV-k alkalmasságának megjelölése
Elindult a MinDig TV digitális földi televíziós szolgáltatás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .