Elindult a MinDig TV digitális földi televíziós szolgáltatás

1. Oldal

2008. december 1-jén 17.30 órakor elindult az előfizetési díj nélküli csatornákat tartalmazó digitális földi televíziós (DVB-T) szolgáltatás, a MinDig TV, a Duna TV HD és a Duna II Autonómia SD formátumú programjával.
A digitális földi platform elindításának első lépcsőjeként az Antenna Hungária (AH) csoport megállapodást kötött a Duna Televízióval két előfizetési díj nélkül vehető csatornájának – a Duna TV HD, a Duna II Autonómia SD formátumban – 2008. december 1-jétől történő sugárzásáról. Az új platform jelentős társadalmi küldetést kíván betölteni, mely alapján minden magyar állampolgár számára biztosítja az előfizetési díj nélküli információ-szolgáltatáshoz való jogot, növekvő tartalomválasztékkal és új jellemzőkkel, mint például a nagyfelbontású televízió (HD), vagy az elektronikus programkalauz (EPG).

A kereskedelmi csatornákkal kapcsolatban számos médiatársasággal folynak tárgyalások, ám világossá vált, hogy a MinDig TV platformra való csatlakozási döntéseiket megnehezíti, hogy az új médiatörvény hiányának következményeképpen e társaságok működését illetően nincsen világos szabályozás az új digitális korszakra vonatkozóan. Emellett az AH kizárólag a versenytörvény szellemében jár el és nem hajlandó olyan szerződéseket aláírni, amelyek ezt a törvényt sértenék.

Az európai országok tapasztalatai alapján elmondható, hogy a digitális földi televíziós szolgáltatások bevezetése bonyolult és hosszú folyamat. Ugyanezekből a példákból kiindulva az is megállapítható, hogy mindegyik előfizetési díj nélküli digitális földi szolgáltatás sikeres lett, függetlenül attól, hogy mennyi időt vett igénybe a szolgáltatás bevezetése. Az AH továbbra is arra koncentrál, hogy a digitális földi televízió hasonlóan a többi európai országhoz, sikertörténet legyen Magyarországon is.

A csatornaválasztékot illetően az AH csoportnak egyelőre a Duna Televízióval van aláírt szerződése, ezért a kínálatban a Duna TV HD és a Duna II Autonómia SD formátumú programja jelent meg az induláskor. Az AH előrehaladott tárgyalásokat folytat a Magyar Televízióval, valamint kereskedelmi csatornákkal a platformra történő felkerülésükről, és a társaság bízik benne, hogy az előfizetési díj nélküli szolgáltatás további HD és SD formátumú csatornákkal bővülhet a következő hetekben. Az AH bízik benne, hogy az új médiatörvénnyel és egyéb nyitott ügyekkel kapcsolatos kérdések a közeljövőben tisztázódhatnak, fentiek jelentősen hozzájárulhatnak a MinDig TV szolgáltatás kínálatának véglegesítéséhez.
MinDig_TV2.jpg

Az AH intenzív hálózatkiépítésének – mely nagyságrendileg 25 milliárd forint lesz a következő 4-5 év során – köszönhetően a MinDig TV digitális földi előfizetési díj nélküli televíziós sugárzás Budapest, Kabhegy és Szentes adóállomásokon december 1-jén délután 17.30 órakor közel 60%-os lakossági lefedettséggel elindult.

A szolgáltatás igénybevételéhez szélessávú UHF tető- esetleg szobaantenna, valamint egy DVB-T MPEG-4 HD dekóder, vagy egy DVB-T MPEG-4 HD tunerrel rendelkező televízió szükséges. Decembertől megjelennek az üzletek kínálatában a MinDig TV matricás dekóderek és televíziókészülékek. A matricával ellátott készülékek garantáltan alkalmasak a szolgáltatás vételére, és a következő stratégiai és együttműködő partnerhálózatok kínálatában kaphatóak: P-Sat, Infopatika, Strong, eBolt, Sony, Bétacom.

A szolgáltatás honlapja, a www.mindigtv.hu lefedettségi adatbázisa tájékoztatást ad a vételi lehetőségekről.Kapcsolódó linkek:

A Duna TV és a Duna II Autonómia csatornák a MinDig TV-n
Vevőkészülékek a MinDig TV DVB-T szolgáltatás vételéhez
MinDig TV: már csak 42 nap a hazai DVB-T szolgáltatás indulásáig
MinDig TV: a két országos kereskedelmi csatorna csatlakozna
Helikopteres antennarekonstrukció Budapesten
Aláírták a DVB-T és DAB hálózatok üzemeltetési szerződéseit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .