Sony: WE5 ECO TV az eddigi „legzöldebb” BRAVIA LCD TV

1. Oldal

Még a tavasszal bemutatja a Sony környezeti szempontból eddigi legtakarékosabb BRAVIA LCD televízióit, melyek átlag 20-30%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a tavalyi készülékek, de nem kell lemondani az eddigi teljes HD képminőségről sem.
Az új, környezetbarát BRAVIA LCD TV-k közül is kiemelkedik a WE5 sorozat, amely új mércét állít fel az energiahatékonyság tekintetében. Az új LCD TV-k több, mint 50%-kal kevesebbet fogyasztanak, mint az előd W4500 sorozat modelljei.

Sony_WE5.jpg
Az új 102 és 117 centis (40 és 46 inch) képméretű WE5-ös készülékek energiahatékonyság szempontjából a kapható legjobb HD televíziók közé tartoznak. A jelentős energia-megtakarítás kulcsa egy új, mikro-csöves „Hot Cathode Fluorescent Lamp” (HCFL), azaz meleg katódos fluoreszcens lámpa háttérvilágítás.

A WE5-ben azonban más energiamegtakarító újítások is bemutatkoznak. Ez az első intelligens jelenlét-érzékelős (Presence Sensor) BRAVIA, mely észleli a testmeleget és a képernyőtől megszokott távolságban ülők mozgását. Ha a néző elhagyja a szobát – hogy ajtót nyisson vagy a reklámblokk alatt – a szenzor aktiválja az energiatakarékos „kép kikapcsolás” módot, miközben a TV hangja tovább szól. Amint a néző visszatér a szobába, a kép visszakapcsol. Ha nem érzékel a szobában mozgást – mert a néző elaludt a TV előtt – a készülék 30 perc után magától készenléti állapotba kapcsol.

Sony_WE5_kapcs.jpgUgyancsak ez az első BRAVIA TV „Energy Saving” kapcsolóval, ami még tovább farag a villanyszámlából. Más televíziók készenléti állapotban vagy még kikapcsolva is fogyasztanak egy kis energiát. A WE5-ön egy kényelmesen elérhető kapcsolóval a készülék teljesen áramtalanítható. Visszakapcsolva a TV azonnal visszaáll korábbi állapotába. Ez kényelmesebb megoldás, mint kihúzni hálózatból a TV-t.

A WE5 egy könnyen használható, képernyőn megjelenő elektronikus kezelési kézikönyvet is tartalmaz, ami szükségtelenné teszi a papírra nyomtatott használati útmutatót.

Az eddigiek mellett a WE5 széria könnyedén hozza a képi teljesítményt kedvenc filmjeinkkel, TV műsorainkkal és játékainkkal. A teljes 1080p HD felbontású LCD panel a Sony új BRAVIA Engine 3 videojel feldolgozásával egészül ki, amely tisztítja, szűri és optimalizálja a képadatokat, hogy csökkentse a képzajt, miközben javítja a kontrasztot és a színeket. Az egyenletesebb, élesebb sport-, és akciójelenetek érdekében a képelmosódás-csökkentéssel kiegészülő „Motionflow 100Hz” technológia megkétszerezi a képmegjelenítés gyakoriságát.

eu_flower.gifA WE5 mellett a teljes 2009-es BRAVIA termékskála (S5500, V5500, E5500, W5500) figyelemreméltó energiahatékonyságot mutat. A legtöbb 2009-es modell viseli az „EU Flower” címkét, az Európai Bizottság által bevezetett minősítést, ami a szigorú ökológiai és teljesítmény követelményeknek megfelelő, a környezetet kevésbé terhelő termékeknek adható. Az összes modell öko beállításai a könnyű elérhetőség érdekében egy helyre csoportosítva találhatóak meg a TV menüjében.

Az LCD panel energiafogyasztásának csökkentésére a legtöbb 2009-es BRAVIA modell rendelkezik fényérzékelővel, amely a szoba környezeti fényviszonyaitól függően automatikusan állítja a háttérvilágítás fényerejét. Ezt kiegészítve egy energiatakarékos üzemmód is választható, mely a gyenge fényben való kényelmes tévézéshez csökkenti a háttérvilágítás szintjét.

Az „Idle TV” mód a PC-k képernyővédőjéhez hasonlóan kikapcsolja a TV képet, ha meghatározott ideig nincs felhasználói aktivitás. Készenléti módba kapcsolja a készüléket egy előre beállított idő után az elalvás/időzítő funkció, a PC Power Management mód pedig automatikusan, ha a csatlakoztatott számítógépről 30 percig nem érkezik jel.

Ráadásul a helytakarékos 2009-es BRAVIA modellekhez kevesebb csomagolóanyagra van szükség.

Kapcsolódó linkek:

Sony: BDV-IT1000 a mindentudó házi-mozi rendszer
Sony: BRAVIA EX1 LCD TV vezeték-nélküli nagyfelbontású jelátvitellel
Sony: a BRAVIA ZX1 a világ legvékonyabb LCD TV-je

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .