MinDig TV: indul az ötödik DVB-T hálózat tesztsugárzása

1. Oldal

Az Antenna Hungária 2014. július 1-től indítja a tesztsugárzását az ötödik „E” multiplex országos digitális földfelszíni televíziós hálózat adóin, és őszig az új kapacitásokon kibővített és teljesen új csomagokkal kíván piacra lépni.
Az Antenna Hungária (AH) folytatja a digitális földfelszíni televíziós hálózatok fejlesztését. A D multiplex júniusi országos indítását követően az ötödik országos hálózat (E jelű multiplex) kiépítése első ütemének adóberendezései 2014. július 1-től a hónap első felében folyamatosan állnak üzembe. Az AH az új hálózatot tesztsugárzás keretében egyelőre mérőjelekkel, állóképekkel, valamint az AH Infocsatornájával indítja el. A tesztsugárzás alatt az antennarendszerek és SFN (Single Frequency Network) beállítások finomhangolása zajlik, ezért rövid időszakokra lokálisan előfordulhat, hogy a tesztcsatornák zavartalan vétele nem biztosított. A teljes csatornalista megtalálható itt (PDF).

MinDigTV_MinDigTV_Extra_2.jpg
Az új hálózat elindítása Szeged telephelyen érinti a B jelű multiplexet, ahol július 1-jén frekvenciacserére kerül sor: az eddigi 22-es csatorna (482 MHz) helyett a 26-os csatornán (514 MHz) lesz elérhető a MinDig TV Extra Családi csomagja.

Az új kapacitások rendelkezésre állásával őszig kibővül a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatások kínálata. Az AH kibővített és teljesen új csomagokkal kíván piacra lépni, a részletekről a közeljövőben további tájékoztatás várható.

Az E jelű multiplex esetében a frekvenciák a többi hálózattól eltérően egyes szomszédos országok még működő analóg földfelszíni televíziós hálózatai miatt csak korlátozottan állnak rendelkezésre, ezért számos nagyteljesítményű telephelyről – Kékes, Szentes, Komádi, Fehérgyarmat, Csávoly és Kiskőrös – az E multiplexen lévő DVB-T adások egyelőre nem lesznek elérhetők. Pécs-Misina esetében pedig nagyon jelentős teljesítménykorlátozást kell alkalmazni, emiatt az új hálózat programjai szinte kizárólag a megyeszékhelyen lesznek vehetők. Gerecse telephelyen szabad frekvencia hiányában az E jelű multiplex a jövőben sem lesz fogható.

Az AH az új hálózat adásait 34 telephelyről – 19 nagy és közepes, 15 kis teljesítményű adón – sugározva 85% lakossági lefedettséget ígér az első ütem kiépítése után. A cég tervei szerint a szerb, ukrán és román analóg földfelszíni televíziós hálózatok lekapcsolását követően, a jövő évben a második ütemmel zárulhat a hazai országos DVB-T hálózatok kiépítése.

Az AH állami tulajdonba kerülésével továbbra is fő célkitűzés kiváló ár-értékarányú szolgáltatások nyújtása, valamint a szolgáltatás-portfólió további bővítése.

Kapcsolódó linkek:

MinDig TV: indul az új DVB-T hálózat tesztsugárzása
MinDig TV: júniusban érnek véget a DVB-T hálózat telepítési munkái
MinDig TV: nyáron indul a két újabb multiplex

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .