MinDig TV: indul az új DVB-T hálózat tesztsugárzása

1. Oldal

Az Antenna Hungária 2014. június 4-én elindítja a tesztsugárzást a negyedik országos digitális földfelszíni televíziós hálózat adóin. A nyár folyamán a „D” multiplex kapacitásán tovább bővülhet a szolgáltatások csatornakínálata.
Az Antenna Hungária (AH) folytatja a digitális földfelszíni televíziós (DVB-T) hálózatok fejlesztését, az új országos hálózat (D jelű multiplex) adóberendezései folyamatosan állnak üzembe. Kékes, Győr, Nagykanizsa, Aggtelek és Úzd kivételével 2014. június 4-én 26 nagy és közepes teljesítményű adó kezdi meg a sugárzást, majd az ezt követő két hét során a fenti öt adó, illetve a kis teljesítményű átjátszóadók is elindulnak. A „D” jelű multiplex is eléri majd a korábbi hálózatok 99%-os lakossági lefedettségét, mivel ugyanúgy 90 telephelyről sugározzák majd az adásokat. A vételi lehetőség megtalálhatóak itt (PDF).

MinDigTV_MinDigTV_Extra_2.jpg
Az új kapacitáson a nyár folyamán tovább bővülhet a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatások kínálata. Az AH az új hálózat tesztsugárzásán egyelőre mérőjelekkel, állóképekkel, valamint az AH Infocsatornájával találkozhatunk. Az csak a műsorszolgáltató csatornák tulajdonosaival történő megállapodások függvénye, hogy új programok indulására mikor kerülhet sor a nyár folyamán. A tesztsugárzás alatt az antennarendszerek és az SFN (Single Frequency Network) beállítások finomhangolása zajlik, ezért időszakosan és lokálisan előfordulhat, hogy a tesztcsatornák vétele nem lesz zavartalan.

Az AH június közepén helikopteres antennacseréket hajt végre hat adótelephelyén, ami után június második felében javul majd a sugárzási karakterisztika és teljesítményemelésre is sor kerül. Ennek eredményeként egyes adókörzetekben tovább javul a MinDig TV illetve a MinDig TV Extra szolgáltatások vételi lehetősége:

Aggtelek: MinDig TV Extra Alap és Családi csomag (B és C Multiplex)
Kékes: MinDig TV közszolgálati csatornák, MinDig TV Extra Családi csomag (A és B)
Nagykanizsa: minden MinDig TV és MinDig TV Extra csatorna (összes Multiplex)
Pécs: MinDig TV közszolgálati csatornák, MinDig TV Extra Alapcsomag (A és C)
Úzd: minden MinDig TV és MinDig TV Extra csatorna (összes Multiplex)
Tokaj: minden MinDig TV és MinDig TV Extra csatorna (összes Multiplex)

A nyár folyamán várhatóan elindul az ötödik hálózat (E jelű multiplex) is, a frekvenciák azonban egyelőre csak korlátozottan állnak rendelkezésre, ezért a lakossági lefedettség nem fogja elérni a többi hálózat 99%-os értékét.

Kapcsolódó linkek:

MinDig TV: júniusban érnek véget a DVB-T hálózat telepítési munkái
MinDig TV: nyáron indul a két újabb multiplex

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .