Nem minden sportág közvetítésénél működik a 3D

1. Oldal

Várhatóan a sport játssza a legfontosabb szerepet a 3D televíziózás elterjedésében, de az eddigi tapasztalatok és a közvetítések jellege alapján eltérő mértékben járulhat csak hozzá a 3D az egyes sportágak nyújtott élményhez.

Eddig a 3D televíziózás jórészt sportesemények közvetítéséről szólt. A technológia azonban még viszonylag új és a produkciós szakemberek is csak most kezdik tanulni, hogyan is kell valóban élvezhető 3D műsort előállítani. Már az első próbálkozásokból is világosan látszik, hogy a 3D bizonyos sportágaknál működik, másoknál nem, legalábbis az eddig megszokott közvetítéseknél alkalmazott nézőszögekből és távolságból.

3D_sport.jpg
A 3dradar témával foglalkozó cikke áttekinti az eddigi tapasztalatokat és feltételezéssel él bizonyos sportágak 3D közvetíthetőségével kapcsolatban. Ebből válogatva, íme néhány idehaza is népszerű sportág a saját véleményemmel kiegészítve:

Atlétika – A 110 méteres gátfutást szemből, az egymás melletti pályákon futó atlétákat mutatva 3D-ben nem néz ki olyan jól, de az ugró számok és az oldalról vett közeli részletek érdekesek lehetnek.

Asztalitenisz – 3D-ben az egyik legjobban közvetíthető sport. Az asztal mérete és a természetes látószög a háttal álló játékos mögül ideális alap a 3D-hez. A képszerkesztő a hálót helyezheti a képernyő síkjába, így az asztal egyik fele a TV-ben, másik felel azon kívül érzékelhető. A szerva és a fogadás lassított közeli képei is érdekesek lehetnek.

Boksz – A Sky korai kísérletei azt mutatják, hogy 3D-ben virtuálisan a szorító mellett érezheti magát a néző, és a csak a két öklözőt közelről mutató kivágásban látható ütések, védések, de még a fröccsenő izzadtság és vér is érzékletes 3D-ben.

F1 autóverseny – Úgy tűnik biztos, hogy a Forma 1 3D-ben is látható lesz rövidesen, bár elképzelhető, hogy kezdetben csak mozikban. Ezt szeretné legalábbis kipróbálni a lezajlott FIFA labdarúgó VB-t is hasonló módon terjesztő SuperVision Media. A pálya mentén, a pit-en, és az autókon elhelyezett kamerák végtelen lehetőséget kínálnak az izgalmas 3D képek előállítására. Képzeljük csak el az előzés élményét a pilóta szemszögéből.

Jégkorong – Mint az összes többi csapatsport esetén a pálya nagy részét távolról, a játékosokat kicsiben mutató képek nem izgalmasak 3D-ben. Ráadásul problémát jelent a gyorsan mozgó és kicsi korong is, amit 2D-ben is nehéz követni, nemhogy 3D-ben.

Kosárlabda – Az USA-ban már közvetített 3D kosármeccsek nézői arról számolnak be, hogy a látottak alapján az volt az érzésük, mintha a mérkőzésen maguk is a pályán állnának. A játékosok lökdösődése ugyan nem olyan izgalmas, de helyezkedésük a pályán és a viszonylag nagy labda mozgása ideális a 3D számára.

Labdarúgás – Sajnos nem a legtökéletesebb sport 3D közvetítés szempontjából. A pálya megszokott nagytotál képe nem ad túl sok mélységérzetet. Jobb a helyzet a kapu mögött és az oldalvonal közvetlen közelében elhelyezett kamerákkal közelebbről vett játékosokat és a labda mozgását mutató képek esetén.

Tenisz – A francia nyílt teniszbajnokság 3D közvetítése azt mutatta, hogy bár a teljes pályát megjelenítő 3D képeken érzékelni a távolságot, de a játékosok természetellenesen más-más síkokban mozogtak. A labda és a játékosok mozgása is túl gyors volt a kamera számára.

Torna – Ez a sport szinte kiállt a 3D-ért. A különböző szereken – a talajon, a lovon, a gyűrűn, az ugráskor, a felemáskorláton, a nyújtón – végzett gyakorlatok, mind a térben végzett koordinált mozgások. Nem túl gyorsan mozgó kamerával és a zoom használatát kerülve lenyűgöző 3D képek készíthetőek.

Kapcsolódó linkek:

Továbbra is téma, hogy okoz-e egészségkárosodást a 3D TV
Élő 3D közvetítés a francia nyílt teniszbajnokságról
Sony – FIFA: további információk a 3D focivébéről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .