Netflix: itt a Sennheiser térhangzás bármely sztereo eszközön (Frissítve)

A Netflix a Sennheiser AMBEO technológiáját alkalmazva „Térbeli hangzást” vezet be, ami már több mint 700 filmen elérhető.


Frissítés:

A Netflix blogján megjelent bejelentés szerint „Mostantól a Netflix térbeli hangzással Premium előfizetőink az elérhető legmagasabb minőségű hangélményt élvezhetik, akár otthon TV-n vagy számítógépen, akár útközben telefonnal vagy táblagéppel.”

A tavaly júliusban bejelentett Netflix Spatial Audio, azaz „Térbeli hangzás” a Sennheiser AMBEO technológiáját alkalmazva két csatornán biztosít a sztereónál teljesebb térhangélményt, de egyelőre tehát csak a Prémium előfizetés mellé elérhető.

Netflix Spatial Audio

Az új funkcióról a blogbejegyzés úgy fogalmaz: „A Netflix térbeli hangzás bármilyen készüléken magával ragadó, moziszerű hangélményt nyújt, további eszköz nélkül – és most már több mint 700 legnépszerűbb filmünkön elérhető, köztük a Stranger Things , a The Watcher (A megfigyelő), a Wednesday és a Knives Out: Glass Onion (Tőrbe ejtve – Az üveghagyma) című filmekben.”

Megjelenésükkor térbeli hangzást kapnak majd olyan további új címek is, mint a You, a Your Place or Mine, a Luther: The Fallen Sun (Luther: A lemenő nap) és a Tour de France.

Továbbiakat lásd a Netflix térbeli hangzás weboldalon.

2022. július 11.:

A Netflix bejelentette, a Sennheiser pedig részleteket közöl arról, hogy a streamingszolgáltató az utóbbi AMBEO 2-Channel Spatial Audio, azaz kétcsatornás térbeli hangzás technológiájával bármely szokványos sztereó hangreprodukáló eszközön (TV-n, hangrendszeren, fejhallgatón) körülölelő hangélményt biztosít. Az AMBEO 2-Channel Spatial Audio „renderelés” az eredeti surround kevert audiót olyan kétcsatornás hanggá alakítja, ami a „sztereón messze túlmutató térélményt” igyekszik nyújtani.

Térhangzás-Netflix

A bejelentés megfogalmazása szerint: „A Netflix „Térbeli hangzás” segít átültetni a körülölelő hang filmélményét bármely sztereóra, így az alkotók történetbe való bevonásunkra irányuló munkája megvalósul, akármilyen eszközön nézve a Netflixet. Mától kezdve a térhangzás megjelenik katalógusunkban és Ön is hallhatja, ha beírja a „Térbeli hangzás” szavakat a keresősávba, és a keresési eredmények közül kiválaszt egy ezt támogató műsort vagy filmet. A látvány és a hang e varázslatos kombinációja közelebb hozza a nézőket a történethez, és örömmel adjuk hozzá ezt a képességet más általunk támogatott funkciókhoz, mint a 4K, a HDR, a Dolby Atmos és a Netflix Kalibrált Mód.

A Netflix térbeli hangzás „az alapértelmezett adatfolyam bármely kétcsatornás használathoz” (nincs szükség felhasználói beavatkozásra), de egyelőre csak bizonyos címekkel működik. A Netflix súgó szerint: „Ha vannak térhangzású hangszóróid, ajánlott 5.1-es térhangzás vagy Dolby Atmos használatával nézni a tévéműsorokat és filmeket.. Ha ez utóbbiakra utaló ikon jelenik meg a műsor leírásában, akkor a térbeli hangzás nem engedélyezett, mert az arra alkalmas eszköz 5.1 vagy Atmos hangot kér, mivel alapértelmezetten ezekben a formátumokban streamel..

Az egyik első cím, amelyet az új térbeli hangzással kínálnak a Stranger Things, ami a 4. évad megjelenése óta a Netflix egyik legnépszerűbb sorozata.

A Sennheiser közleményében Mark Paterson utómunka hangmérnök úgy nyilatkozik: „Nagyon nagy rajongója vagyok az AMBEO-nak. Sokat kísérleteztem vele a „Fear Street” (A félelem utcája) filmeknél, és lenyűgözött, ahogy a surround csatornák információit megszólaltatta. Mindig keresem a módját, hogy ezt a filmes hangzást otthon is elérjem, és az „Adam Project” (Adam-projekt) esetében képes voltam olyat kevernem, ami igazán körülölelően szólt a csúcs soundbaroktól az iPhoneokig mindenen, s ami szerintem érzelmileg jobban segít a nézőnek kapcsolódni. Ez egy tökéletes formátum a „Stranger Things” esetében. Az Atmos mixben Vecna hangja körbeölel téged, ami fontos része annak, hogy ijesztővé és nagyobbá tegye őt. Az a tény, hogy az AMBEO segít ezt sztereóban is visszaadni, rendkívül megkapó számomra.”

További „Térbeli hangzás” kompatibilis Netflix címek: Különösen veszélyes bűnözők (Red Notice), Az Adam-projekt (The Adam Project), a Vaják (The Witcher), Az elfogás (Interceptor), Kate, Szuperhőst nevelek (Raising Dion), Locke & Key – Kulcs a zárját, Castlevania – Démonkastély, Megbocsáthatatlan (The Unforgivable), A Bly-udvarház szelleme (The Haunting of Bly Manor) és A Rend (The Order).

A Netflix 2021 augusztusa óta támogatja az Apple térhangzását, ami csak AirPods fülhallgatókkal és az Apple TV 4K, Mac, iPad és iPhone készülékeken működik. Ennél azonban a hangfeldolgozás ez utóbbi eszközökön zajlik, így az bármilyen tartalom 5.1, 7.1 vagy Dolby Atmos hangsávjával működik. A Netflix az Apple eszközein továbbra is az Apple „Spatial Audio” rendszerét használja majd.

Az új Netflix „Térbeli hangzás” tehát a Sennheiser AMBEO 2-Channel Spatial Audio technológiájával egy dedikált térhatású hangsávot állít elő, ami persze nem egy új mix. Dr. Renato Pellegrini, a Sennheiser AMBEO team munkatársának magyarázata szerint: „Ami a Sennheiser megoldását másokétól megkülönbözteti, az az, hogy az AMBEO renderelés respektálja az eredeti keverést, a tonális egyensúlyt és a dialógusok integritását, ami pontosan az, amit az utómunka keverést végzők keresnek”.

Az AMBEO 2-Channel Spatial Audio tehát egy renderelés, ami a körülölelő mixet a sztereó kiváltására alkalmas kétcsatornás formátumra alakítja át. Scott Kramer, a Netflix hangtechnológiai menedzsere azt mondja: „Úgy érezzük, hogy az AMBEO Spatial Audio jelentős előrelépést kínál a Netflix tagságának. Az utómunka keverők gyakran mondják nekem, hogy ez jobban ülteti át részletező, körülölelő keverési munkájukat sztereóba. Rendkívül fontos, hogy ez az eljárás megőrzi az eredeti hangkeverést, és figyelemre méltóan tiszta hangzással tiszteletben tartja a kreatív szándékot”.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .