Netflix: itt a Sennheiser térhangzás bármely sztereo eszközön

A Netflix a Sennheiser AMBEO technológiáját alkalmazva saját térhangrendszert vezeti be, de még csak bizonyos tartalmakkal, mint a Stranger Things működik.


A Netflix bejelentette, a Sennheiser pedig részleteket közöl arról, hogy a streaming szolgáltató az utóbbi AMBEO 2-Channel Spatial Audio, azaz kétcsatornás térhangzás technológiájával bármely szokványos sztereó hangreprodukáló eszközön (TV-n, hangrendszeren, fejhallgatón) körülölelő hangélményt biztosít. Az AMBEO 2-Channel Spatial Audio „renderelés” az eredeti surround kevert audiót olyan kétcsatornás hanggá alakítja, ami a „sztereón messze túlmutató térélményt” igyekszik nyújtani.

Térhangzás-Netflix

A bejelentés megfogalmazása szerint: „A Netflix térhatású hang segít átültetni a magával ragadó hang filmélményét bármely sztereóra, így az alkotók történetbe való bevonásunkra irányuló munkája megvalósul, akármilyen eszközön nézi is a Netflixet. Mától kezdve a térhatású hang megjelenik katalógusunkban és Ön is hallhatja, ha beírja a „spatial audio” szót a keresősávba, és a keresési eredmények közül kiválaszt egy ezt támogató műsort vagy filmet. A látvány és a hang e varázslatos kombinációja közelebb hozza a nézőket a történethez, és örömmel adjuk hozzá ezt a képességet más általunk támogatott funkciókhoz, mint a 4K, a HDR, a Dolby Atmos és a Netflix Kalibrált Mód.

A Netflix térhangzás „az alapértelmezett adatfolyam bármely kétcsatornás használathoz” (nincs szükség felhasználói beavatkozásra), de egyelőre csak bizonyos címekkel működik. A Netflix súgó szerint a megfelelő hangrendszerrel rendelkezőknek ajánlott továbbra is 5.1 vagy Dolby Atmos hangsávot használva nézni a műsort vagy filmet. Ha ez utóbbiakra utaló ikon jelenik meg a műsor leírásában, akkor „a térhatású hang nem engedélyezett, mert az eszközöd 5.1 vagy Atmos hangot kér”.

Az egyik első cím, amelyet az új térhangzással kínálnak a Stranger Things, ami a 4. évad megjelenése óta a Netflix egyik legnépszerűbb sorozata.

A Sennheiser közleményében Mark Paterson utómunka hangmérnök úgy nyilatkozik: „Nagyon nagy rajongója vagyok az AMBEO-nak. Sokat kísérleteztem vele a „Fear Street” (A félelem utcája) filmeknél, és lenyűgözött, ahogy a surround csatornák információit megszólaltatta. Mindig keresem a módját, hogy ezt a filmes hangzást otthon is elérjem, és az „Adam Project” (Adam-projekt) esetében képes voltam olyat kevernem, ami igazán körülölelően szólt egy csúcs soundbaroktól az iPhoneokig mindenen, s ami szerintem érzelmileg jobban segít a nézőnek kapcsolódni. Ez egy tökéletes formátum a „Stranger Things” esetében. Az Atmos mixben Vecna hangja körbeölel téged, ami fontos része annak, hogy ijesztővé és nagyobbá tegye őt. Az a tény, hogy az AMBEO segít ezt sztereóban is visszaadni, rendkívül megkapó számomra.”

További térhatású hang kompatibilis Netflix címek: Különösen veszélyes bűnözők (Red Notice), Az Adam-projekt (The Adam Project), a Vaják (The Witcher), Az elfogás (Interceptor), Kate, Szuperhőst nevelek (Raising Dion), Locke & Key – Kulcs a zárját, Castlevania – Démonkastély, Megbocsáthatatlan (The Unforgivable), A Bly-udvarház szelleme (The Haunting of Bly Manor) és A Rend (The Order).

A Netflix 2021 augusztusa óta támogatja az Apple térhangzását, ami csak AirPods fülhallgatókkal és az Apple TV 4K, Mac, iPad és iPhone készülékeken működik. Mivel azonban a hangfeldolgozás ez utóbbiakon zajlik, így az bármilyen tartalom 5.1, 7.1 vagy Dolby Atmos hangsávjával működik. A Netflix az Apple eszközein továbbra is az Apple „Spatial Audio” rendszerét használja majd.

Az új Netflix térhangzás viszont a Sennheiser AMBEO 2-Channel Spatial Audio technológiájával egy dedikált térhatású hangsávot állít elő hang, ami persze nem egy új mix. Dr. Renato Pellegrini, a Sennheiser AMBEO team munkatársának magyarázata szerint: „Ami a Sennheiser megoldását másokétól megkülönbözteti, az az, hogy az AMBEO renderelés respektálja az eredeti keverést, a tonális egyensúlyt és a dialógusok integritását, ami pontosan az, amit az utómunka keverést végzők keresnek”.

Az AMBEO 2-Channel Spatial Audio tehát egy renderelés, ami a körülölelő mixet a sztereó kiváltására alkalmas kétcsatornás formátumra alakítja át. Scott Kramer, a Netflix hangtechnológiai menedzsere azt mondja: „Úgy érezzük, hogy az AMBEO Spatial Audio jelentős előrelépést kínál a Netflix tagságának. Az utómunka keverők gyakran mondják nekem, hogy ez jobban ülteti át részletező, körülölelő keverési munkájukat sztereóba. Rendkívül fontos, hogy ez az eljárás megőrzi az eredeti hangkeverést, és figyelemre méltóan tiszta hangzással tiszteletben tartja a kreatív szándékot”.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .