Netflix: már csak nagy dinamikatartományú eredeti filmek készülhetnek

A Netflix mostantól megköveteli, hogy új saját eredeti tartalmait nagy dinamikatartományban (HDR) forgassák, ami elősegítheti a HDR normává válását.


2016. óta szép számmal kínál Dolby Vision HDR tartalmakat a Netflix és nem szokatlan, hogy a világszerte közel 160 millió előfizetővel rendelkező piacvezető streaming videoszolgáltató új filmjei és sorozatai is már nagy dinamikatartományú (HDR) képminőséggel élvezhetőek.

A nagy dinamikatartomány, angolul „High Dynamic Range” (rövidítve HDR) a legmélyebb feketétől a legfényesebb fehérig terjedő kibővített fényességtartományra utal. A gyakorlatban a HDR-hez kötődik az emberi szem számára látható színek nagyobb részének reprodukálására szolgáló szélesebb (Rec.2020) színtér is. HDR videókat nézni a megjelenítésükre alkalmas TV-ken nagyobb élményt jelent.

A Variety cikke szerint mostantól már követelmény, hogy a Netflix saját gyártású, úgynevezett „Netflix Originals” filmjeit és sorozatait HDR-ben forgassák a filmkészítők.

A lengyelországi 27. EnergaCamerimage filmfesztiválon összegyűlt operatőrök némelyike ugyan meglepetését fejezte ki, mondván, hogy a Netflix korábban és jobban kommunikálhatta volna a változást a filmkészítőkkel. A HDR-t ugyanis már a film gyártásának kezdetétől meg kell tervezni. A neves operatőr Roberto Schaefer is megjegyezte, hogy csak az utolsó pillanatban értesült róla, de szerinte is „javíthatja a látványélményt a TV-nézők számára” az új szabály.

A Netflix filmjei és tévésorozatai HDR formátumban való elkészítésének megkövetelésével az egész videós szórakoztatóipart és a televíziózás meglehetősen konzervatív szektorát arra ösztönzi, hogy a HRD normává váljon.

Nem véletlen, hogy a nemrégiben indult Apple TV+ és Disney+ streaming szolgáltatások is sok tartalmat kínálnak 4K HDR képminőséggel.

A Netflix rövidesen megjelenik Martin Scorsese The Irishman című filmjével, ami várhatóan szintén elérhető lesz Dolby Vision formátumban.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .