Netflix: már csak nagy dinamikatartományú eredeti filmek készülhetnek

A Netflix mostantól megköveteli, hogy új saját eredeti tartalmait nagy dinamikatartományban (HDR) forgassák, ami elősegítheti a HDR normává válását.


2016. óta szép számmal kínál Dolby Vision HDR tartalmakat a Netflix és nem szokatlan, hogy a világszerte közel 160 millió előfizetővel rendelkező piacvezető streaming videoszolgáltató új filmjei és sorozatai is már nagy dinamikatartományú (HDR) képminőséggel élvezhetőek.

A nagy dinamikatartomány, angolul „High Dynamic Range” (rövidítve HDR) a legmélyebb feketétől a legfényesebb fehérig terjedő kibővített fényességtartományra utal. A gyakorlatban a HDR-hez kötődik az emberi szem számára látható színek nagyobb részének reprodukálására szolgáló szélesebb (Rec.2020) színtér is. HDR videókat nézni a megjelenítésükre alkalmas TV-ken nagyobb élményt jelent.

A Variety cikke szerint mostantól már követelmény, hogy a Netflix saját gyártású, úgynevezett „Netflix Originals” filmjeit és sorozatait HDR-ben forgassák a filmkészítők.

A lengyelországi 27. EnergaCamerimage filmfesztiválon összegyűlt operatőrök némelyike ugyan meglepetését fejezte ki, mondván, hogy a Netflix korábban és jobban kommunikálhatta volna a változást a filmkészítőkkel. A HDR-t ugyanis már a film gyártásának kezdetétől meg kell tervezni. A neves operatőr Roberto Schaefer is megjegyezte, hogy csak az utolsó pillanatban értesült róla, de szerinte is „javíthatja a látványélményt a TV-nézők számára” az új szabály.

A Netflix filmjei és tévésorozatai HDR formátumban való elkészítésének megkövetelésével az egész videós szórakoztatóipart és a televíziózás meglehetősen konzervatív szektorát arra ösztönzi, hogy a HRD normává váljon.

Nem véletlen, hogy a nemrégiben indult Apple TV+ és Disney+ streaming szolgáltatások is sok tartalmat kínálnak 4K HDR képminőséggel.

A Netflix rövidesen megjelenik Martin Scorsese The Irishman című filmjével, ami várhatóan szintén elérhető lesz Dolby Vision formátumban.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .