Netflix: már optimalizált a HDR streaming

A Netflix a maga fejlesztette formátumfüggetlen és a HDR videó minőségérzetét mérő HDR-VMAF technológiájával dinamikusan optimalizált minden HDR tartalmát.


A Netflix 2016. óta kínál HDR tartalmakat és már 2020-ban elkezdte átkódolni 4K és HDR filmjeit a bitsebesség csökkentése érdekében. A sreamingszolgáltató most felfedte, hogy mikét tette lehetővé az úgynevezett HDR-VMAF implementálása az dinamikusan optimalizált HDR videokódolást, ami akár HDR10 vagy Dolby Vision formátumú tartalomról van szó, annak komplexitásától függő, a képminőséget megtartó bitsebességgel történik.

Netflix HDR

A Netflix technológiai csapatának blogbejegyzése a dinamikusan optimalizált (DO) kódolás kifejlesztéséről szól, ami a tartalom komplexitásától függő optimális bitsebesség-képminőség kompromisszumot segített elérni.

A cég kifejlesztette saját úgynevezett VMAF HDR változatát (HDR-VMAF), ami lehetővé tette a dinamikus optimalizálás alkalmazásával kódolt HDR bitfolyamok létrehozását. A Netflix és a Dolby Labs. együttműködésével kidolgozott Video Multi-Method Assessment Fusion vagy röviden VMAF egy az emberi látásmodellezést a gépi tanulással ötvöző videominőséget jelző mutató. Ebben a Multi-Method arra utal, hogy a mérőszám objektív és szubjektív elemeket mérve olyan paramétereket értékel, mint például a  mozgás és a vizuális információk hűsége valamint a képrészletek elvesztése. A VMAF-et a Netflix mellett értékes minőségértékelési eszközként értékeli és használhat a teljes videós iparág.

A Netflix szerint a HDR-VMAF mint HDR formátumtól és a konténerformátumától is független technika azonosan és függetlenül méri a HDR10 és Dolby Vision tartalmak videojelének érzékelt minőségét, a mérőszámokat egy „ideális képernyőn” számítva ki, ami képes a videojelben kódolt teljes színskála- és fényességtartomány megjelenítésére.

A technológiai csapat magyarázata szerint: „A HDR-VMAF (lévén tömörített kódolás) tehát a videojel jellemzőire koncentrál a képmegjelenítő jellemzői helyett, és ezért nem tartalmazza a display-leképezést a folyamatában. A display-leképezés a képernyő saját jellemzői – csúcsfényesség, fekete szint, színskála stb. – és a bitfolyamban jelzett tartalmi jellemzők és/vagy metaadatok alapján alkalmazott egyedi árnyalati- és tónusleképzés.”

A bejegyzés emlékeztet rá, hogy a fejlesztés előtt a Netflix fix lépcsőket (Fixed-ladder) használt előre meghatározott bitsebességekkel – függetlenül a tartalom jellemzőitől – a HDR videostreaming során.

Netflix optimalizált HDR

A technológiai csapat 2021 második felében végezte az első A-B teszteket a HDR DO kódolásokkal, majd 2022 elején továbbfejlesztették a bitsebességek lépcsőfokait generáló algoritmust. 2022 második negyedévétől folytatták a HDR DO kódolás visszamenőleges alkalmazását már meglévő címekre és idén júniusra az egész HDR katalógust optimalizálták (az átkódolás ütemezését mutatja a fenti diagram).

A HDR-VMAF által lehetővé tett dinamikusan optimalizált kódolás (HDR DO) nemcsak jobb minőségű videótartalmat ígér, de 58%-kos adatátviteli hatékonyságot biztosít a fix bitsebességlépcsős HDR kódoláshoz képest, ami tárhely- sávszélesség- és költségmegtakarítást jelent.

A blogbejegyzésben a Netflix hosszú listát közöl arról, hogy mi mindenben hoz javulást a dinamikusan optimalizált 4K HDR streaming. Eszerint 40%-kal kevesebb a visszautasított csomag (azaz újra-pufferelés), jobb minőségű a videó mind korlátozott sávszélesség mind a nem korlátozott munkamenetek mellett, alacsonyabb a kezdeti bitsebesség, jobb a kezdeti minőség, kisebb a lejátszási késleltetés, kevésbé ingadozó a videominőség és alacsonyabb a teljes internet-adathasználat, különösen a mobileszközök esetében.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .