NHK: teljes HD felbontású 3D videojel-átvitel két jelúton

1. Oldal

Az NHK Science & Technology Research Laboratories műsorsugárzó és kommunikációs csatornákon át egyszerre zajló 3D videó adatátvitelt mutatott be, aminek képét egy 3D kompatibilis TV jelenítette meg.
Az NHK Science & Technology Research Laboratories és a Nippon Telegraph and Telephone (NTT) Corp. együttműködve dolgozták ki az új úgynevezett „dual stream” 3D videojel átviteli technológiát.

Ennek lényege, hogy a jobb illetve a bal szemnek szánt képek videojeleinek egyikét az éterben a másikét pedig egy kommunikációs vonalon továbbítják a TV-hez. Ennek eredményeként teljes HD kép átvitele válik lehetővé mind a jobb mind a bal szem számára.

Jelenleg a 3D műsorszórás során Japánban is az úgynevezett „side-by-side” 3D videoformátumot alkalmazzák. Ez a jobb és a bal szem képeket vízszintesen összenyomva, azok adatmennyiségét 50%-kal tömörítve egy teljes HD videó képkockában tárolja a két képet. Az így összeállított képeket aztán a TV-készülék oldalán bontják szét. Ezért aztán ennek a 3D videoformátumnak a felbontása egy szemmel nézve fele a teljes HD-nek. Az új módszer erénye, hogy a felbontás csökkenése nélkül továbbítja a 3D képtartalmat.

NHK_Full_HD_3D.jpg
A 3D video dual stream technológiával történő átvitele során azonban a kommunikációs vonalon keresztül továbbított jelek általában késnek a rádióhullámokhoz képest, ezért aztán a TV készülék oldalán szükség van a két csatornán továbbított bal- illetve jobbszemnek szánt képek szinkronizálására. Ehhez időmegjelölő jeleket ágyaznak be a rádióhullámok által sugárzott videojelbe, és előhívják a kommunikációs vonalon továbbított videó adatok úgynevezett PTS (presentation time stamp) időmegjelölő információját.

Az NHK Science & Technology Research Laboratories által bemutatott új technológia, tulajdonképpen a műsorsugárzást és a kommunikációt kombináló úgynevezett „Hybridcast” szolgáltatás egyik alkalmazása. A Hybridcast a TV adáshoz kapcsolódó meta adatokat továbbíthat például egy táblaszámítógép számára. A szolgáltatás alaptechnológiája a különböző csatornákon továbbított adatok szinkronizálásához használja a PTS-t.

A bemutatón egy Panasonic TH-P54VT2 típusú 3D plazma TV képernyőjén jelent meg az új technológiával továbbított 3D kép, de azt nem közölték, hogy ennek fogadására megváltoztatták-e a készülék specifikációját.

Kapcsolódó linkek:

Sharp: kész a világ első Super Hi-Vision (8K4K) LCD képernyő
A holografikus TV-re még 15-20 évet várni kell

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .