OLED TV: 2024-2025-től foszforeszkáló kék OLED javíthat a képfényességen

Az OLED TV-k fényességét jövőre várhatóan a panelekben alkalmazott mikrolencsékkel növelik, azután pedig a foszforeszkáló kék javíthatja jelentősen a fényhatásfokon.


A szerves fényemittáló diódák (OLED-ek) a fluoreszcencia illetve a foszforeszencia – közkeletűen a foszforeszkálás – révén állítanak elő különböző színű fényt. Az OLED TV képernyőkben a vörös és a zöld OLED-eknél már áttértek a foszforeszenciára (PHOLED), aminek belső fényhatásfoka akár 100% is lehet. A kék OLED azonban még mindig fluoreszcens, aminek belső hatásfoka csak nagyjából 25%.

OLED TV kék fénye

Az OLED TV iparág évek óta kutatja a jelentős fényhatásfok-javulást, s így azonos energiafelhasználással nagyobb képfényességet, vagy kevesebb felhasznált energiával hasonló fényességet produkáló foszforeszkáló kék OLED-re való átállást. Mások mellett a Samsung Display is kutatta a kék OLED anyag alkalmazását.

Az ETNews cikke szerint az OLED anyagok vezető gyártója, az Universal Display (UDC) – a BOE, az LG Display és a Samsung Display beszállítója – a Global Material Parts Equipment Tech Fair vásáron bejelentette, hogy várhatóan idén teljesíti a célspecifikációt, és 2024-ben kereskedelmi forgalomba hozza a foszforeszkáló kéket. A cikk Mike Hack-et, az UDC alelnökét idézi, aki szerint: „Az UDC arra számít, hogy az év végére teljesíti a foszforeszkáló kékre vonatkozó célspecifikációt”.

Az egyik megoldandó probléma az, hogy korábban a kék PHOLED átlagos élettartama lényegesen rövidebb volt, mint a piros és zöld PHOLED-é. Ennek javítására az úgynevezett plazmonikus technológia nyújthat megoldást. Mike Hack azt mondta: „A plazmonikus OLED technológia használatával a foszforeszkáló OLED hatékonysága és élettartama új szintre fejleszthető”.

Azt nem tudni, hogy a kék PHOLED 2024-ben időben kerül-e forgalomba ahhoz, hogy a jellemzően tavasszal megjelenő 2024-es OLED TV-kben már alkalmazható legyen.

WOLED QD-Display felépítés

A Samsung Display QD-OLED (QD-Display) képernyője OLED anyag és zöld foszforeszkáló OLED anyag használatával hozza létre a kék fényt kibocsátó emissziós réteget (lásd a fenti ábra jobboldalán). Ezt a kék fényt kvantumpont színkonverterekkel alakítják vörössé és zöldé a vörös/zöld/kék (RGB) színösszetevőkhöz.

Mielőtt a kék PHOLED megérkezik, az LG Display mikrolencsékkel 20%-kal 1.200 nit (cd/m2) csúcsfényességre növelné az OLED TV panelek fényességét. Erre 2023-ban kerülhet sor.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .