A Toshiba/Matsushita OLED prototípus, és termékbejelentés 2009-re

1. Oldal

A Toshiba Matsushita Display Technology által bemutatott OLED képernyő nem a legnagyobb, de technológiai értelemben mégis újdonság. A Toshiba pedig 2009-ben már 76 centis, ilyen technológiájú TV-t készül kínálni.
A nem egészen 53 centis (20,8 inch) prototípus OLED képernyőnél más gyártók valóban készítettek már méretesebbet, de úgy tűnik ez idáig a Toshiba Matsushita Display Technology (TMDisplay) fejlesztése a legnagyobb, mely Low-Temperature Poly-Silicon (LTPS) azaz alacsonyhőmérsékletű poliszilícium technológián alapszik.

OLED_Toshiba_Matsushita_500px.JPG
Ez a lényegi különbség vélhetően nemcsak csökkenti a képernyő által felvett teljesítményt, de növeli annak fényerejét is, ami fontos tulajdonság. A prototípus képernyő felbontása ugyan mindössze 1,280×768 pixel, ami ebben a képméretben nem sok, de remélhetőleg idővel, mikorra tömeggyártásra is éretté válik a technológia ez is javulni fog.

A Toshiba 2009-ben már megjelenik OLED vagy ahogy a sajtójelentésben szerepel organikus elektro-lumineszcens (OEL) TV-ivel. A képméretre utalva a PR osztály azt közölte: „A 30 inch-es (76 cm) osztályt fontolgatjuk”. Mindezt a Toshiba elnök-vezérigazgatója Atsutoshi Nishida jelentette be egy vezetéspolitikai találkozón április 12-én. Nishida itt a következőket mondta az OEL kereskedelmi forgalmazását illetően: „Most már biztosak vagyunk benne, hogy 2009-ben képesek lehetünk útjára bocsátani első termékünket”. Korábban a gyártó ezt 2015-2016-ra prognosztizálta. „Nagyobb képméretet tervezünk, mint amit a Toshiba Matsushita Display Technology (TMDisplay) kifejlesztett.” (Lásd a cikk első felében említett prototípust.) „Mind a high-end, mind a szélesebb árupiacra szánt modellek számára most fejlesztjük a paneleket, melyek polimer OEL anyagokból és alacsony molekuláris súlyú anyagokból készülnek” tette hozzá Nishida.

A Toshiba a TMDisplay-től várja, hogy legyártsa a paneleket OEL TV-ihez, és még nem határozták meg sem azt, hogy mikor építik fel és kezdik el működtetni saját OEL panel üzemüket, sem a teljes befektetés jelenlegi értékét. Az OEL TV piaci versenyképességét kommentálva Nishida a következőket mondta: „Nem várjuk, hogy az OEL kezdetben azonos körülmények között versenyezhet az LCD TV-kkel, melyeket számos gyártó állít elő világszerte, de hiszünk benne, hogy az OEL kiválósága elismertté válik, ahogy a gyártás volumene felfut.”

Kapcsolódó linkek:

Sony: televízió és képernyő újdonságok a CES 2007-en
OLED TV képernyők tömeggyártásban már ez év végétől
Hogyan működik az OLED?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .