Philips: bemutatták a Cinema 21:9 LCD TV-t

1. Oldal

A Philips az elmúlt hetén Londonban mutatta be új Cinema 21:9 LCD TV-jét, melyet négy nagy európai piacon – tehát az USA-ban nem – forgalmaz majd tavasztól egyelőre ismeretlen áron.
A számos megjelenő új tévékészülék közül nehéz manapság kitűnni egy modellel, és főleg nem könnyű ekkora médiafelhajtást keríteni körülötte, de úgy tűnik a Philips új LCD TV-je a Cinema 21:9 számára mindez sikerül.

Mint arról korábban már beszámoltunk a Cinema 21:9 lesz az első síkpaneles tévékészülék, mely a 2,35:1 „CinemaScope” képarányú filmek csorbítatlan élményét nyújtja, a szokványos 16:9-es képarányú készülékek ilyen tartalmaknál alul-felül megjelenő fekete sávjai nélkül. A technikai részletekről továbbra sem sokat tudni, de az már kiderült, hogy a képátlót tekintve 142 centis (56 inch) készülék paneljának felbontása 2560×1080 pixel, ami teljesen megfelel a 21:9-es, azaz 2,33:1-hez képaránynak.

philips_cinema_21_9_vs_42.jpg
A bemutató során a Cinema 21:9-et egy 107 centis (42 inch) készülék társaságában mutatták be. Bár a két képernyő magassága alig tér el egymástól (az előbbié 56, az utóbbié 52 cm), a Philips új készülékén megjelenő kivétel nélkül 2,35:1-es mozifilmek képe természetesen sokkal nagyobb volt, ami persze nem csoda.

A Philips az új készülékkel mindenesetre egyfajta elkötelezettséget mutat, legalábbis az európai TV piac tekintetében – az USA piacáról tavaly, mint gyártó már kivonult a holland cég -, s a nyilatkozatok szerint ez 2010-ig és azután is így marad. Ez pedig nem kis dolog akkor, amikor a cég 2008 utolsó negyedévében kb. 480 milliárd forintos veszteségről adott számot részben a gazdasági nehézségek hatására visszaeső szórakoztatóelektronikai kereslet miatt, és 6000 álláshely megszűntetésére készül. Az új modell azt a szándékot is jelzi, hogy a márka elsősorban a felső termékkategóriában kíván olyan TV-ket kínálni, melyek „túlmutatnak a vásárlók elvárásain”.

A gyéren csordogáló műszaki információk alapján a bemutatón látott Cinema 21:9 készülékben még nem a „Perfect Pixel HD” képfeldolgozó technológia legújabb 2009-es változata működött, a tavasszal üzletekbe kerülő változatokban viszont már az dolgozik majd. Emellet a képernyő „0,1ms-os válaszidejével a piacon kapható leggyorsabb LCD lesz”, ami arra utal, hogy a készülék nyilván megtöbbszörözött képfrissítéssel működik majd. A Cinema 21:9 Ethernet csatlakozón és Wi-Fi kapcsolaton át is megfelel a DLNA előírásainak, és 5 HDMI bemenettel rendelkezik.

philips_cinema_21_9.jpg
A beszámolók szerint az új készülék vaskosabb, mint napjaink szuper-vékony LCD TV-i, és szokványos hidegkatódos fluoreszcens lámpás háttérvilágítást alkalmaznak benne, továbbá az immár a Philips végjegyévé vált „Ambilight Spectra” háromoldalú hangulatvilágítást.

Probléma csak az, hogy egyelőre nincsenek a Cinema 21:9-hez vagy más hasonszőrű készülékekhez pixelpontosan illeszkedő 2560×1080 pixel felbontású műsorok. A Philips ezért egyelőre csak abban bízhat, hogy készülékük megjelenésével a stúdiók mind több filmet kódolnak majd 21:9-es formátumban, melyeket a modell „Auto Adjust” módban felnagyítva átskáláz a képernyő felbontására. A szabvány 16:9-es HDTV műsorokat a kép középső részét érintetlenül hagyva, de vízszintesen enyhén széthúzva jeleníti meg a Cinema 21:9, s így nincsenek kétoldalt fekete oszlopok. 4:3-as arányú képek esten viszont már megjelennek ezek is, mivel azt már csak 16:9-re „húzza szét” a készülék.

Kapcsolódó linkek:

Philips: a világ első 21:9 képarányú LCD TV-je bemutatkozik

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .