Philips: új síkpaneles TV-k innovatív technológiákkal

1. Oldal

A Philips 2006-os síkpaneles TV-k legfontosabb technológiai újdonságai a képernyő több oldala mentén a műsor képével harmonizáló szín- és fényeffektusokat produkáló Ambilight (Full) Surround, és a képminőséget meghatározó ClearLCD.
Az Ambilight technológia a 2004-es CES-en mutatkozott be. Az ilyen Philips FlatTV-k egy színelemző szoftverrel a képernyő meghatározó színeihez illeszkedő, azt övező hangulati fényt vetítenek a készülék mögé. Ez kiterjeszti a néző látványterét, csökkenti a szemkáprázást, javítja az érzékelt képrészleteket, kontrasztot, színeket és mélyebb, intenzívebb látványélményt teremt.

Ambilight Full Surround.jpg
A technológia legújabb generációja az Ambilight Full Surround a hangulati megvilágítás folytonos fényszalagját állítja elő a képernyőt körül. A készüléket egy integrált vetített felület veszi körül, amin tökéletes színhatás alakul ki, és maga a képernyő falra akasztva, vagy asztali állványon állva is lebegni látszik. A vetített felület miatt a készülék bármilyen színű vagy felületű falra felszerelhető.

Az Ambilight Surround technológiájú modelleknél a képernyőt balról, jobbról és fölülről, veszik körül a fények, s a hatás kedvéért ezeket célszerű falra szerelni. A 2 csatornás Ambilight az eredeti technológia továbbfejlesztett változata, és a képernyő két oldalához független színeket tud társítani. A néző választhat, hogy a két oldal külön-külön vagy együtt illeszkedjen a kép színeihez.

Az Ambilight technológiát az SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers) is elismeri és támogatja, és kimondja, hogy a képernyőt övező fénynek a televízió csúcs fehér fényénél legalább 10 százalékkal kevesebbnek kell lennie. Ez optimális nézési környezetet teremt, és pihenteti a szivárványhártyát, csökkenti a szemkáprázást. A felhasználó választhat, hogy a megvilágítás statikus meleg vagy hideg fehér legyen, vagy használhatja az aktív üzemmódot, amiben szoftver határozza meg a fény színét, esetleg egyéni ízlésének megfelelően szabályozhatja a hangulatfény színét.

A Philips is tisztában van vele, hogy a vásárlók többségének a képminőség a legfontosabb. A legjobb képminőséget a nagyfelbontású videoformátumok és televíziózás (HDTV) nyújtják.

Az új ClearLCD képernyő jelentős előrelépés a Philips célját tekintve, hogy maximális képminőséget érjen el LCD TV-iben. Ez a tavaly EISA innovációs díjat nyert technológia az LCD TV-k két gyakori hiányosságát küszöböli ki: a gyorsan mozgó képek mozgási hibáit, valamint a nem tökéletes fekete szintet, ami a sötét árnyalatok finom eltéréseinek mossa össze. A ClearLCD borotvaéles mozgóképeket, lényegesen jobb feketeszinteket és kontrasztot, valamint sokkal szélesebb nézési szöget biztosít.

A Pixel Plus 3HD jelfeldolgozó technológia a különböző műsorforrások jelét javítja, hogy jobb képélességet és természetes képrészleteket állítson elő. A bejövő kép összes képpontja átalakításra kerül, hogy az egy valóban természetes képben jobban illeszkedjen a szomszédos pixelekhez. A Pixel Plus 3HD ragyogó és élénk színeket is teremt, miközben megőrzi a fehér tónusokat és a természetes bőrszínt. A technológia csökkenti az elmosódást, így zavartalan, természetes mozgást eredményez, s emellett az erősen tömörített multimédiás tartalmak speciális képhibáit is detektálja és redukálja.

A Philips Ambilight FlatTV-k teljes választéka nagyfelbontású (HD-ready minősítésű), rendelkezik a Pixel Plus 3HD technológiával, és a készülékek tartalmazzák a Nexperia félvezető rendszermegoldásokat, melyek szintén a képminőséget javítják.

42PF9831D.jpg
A 2006-os modellek közül már kapható a beépített DVB-T tuneres, 107 centis (42”) képátlójú LCD csúcskészülék 42PF9831D (1.249.990 Ft), az egyetlen ugyancsak 107 cm képméretű plazma TV 42PF9631D (779.990 Ft), és a 82 centis (32”) alap LCD TV 32PF9531 (559.990 Ft). A majdan 82, 94 és 107 centis képátlójú változatokban kínált 32/37/42PF9731D LCD TV-k valamikor a nyáron kerülhetnek az üzletekbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .