PlayStation 4 NEO: jön a 4K felbontást támogató csúcskonzol (Frissítve)

Előzmények

A Sony megerősítette a híreszteléseket az új, nagyobb teljesítményű, 4K felbontású játékot és videót támogató PlayStation 4 konzolról, amiről már specifikációk is kiszivárogtak.
Frissítés 2016. március 29.:

A Digital Foundry is megerősítette, hogy létezik a házon belül „PS4K” néven emlegetett játékkonzol. Ez állítólag a következő generációs 14 vagy 16 nm-es AMD CPU és a GPU chiptechnológiára épül, amit „Polaris” néven emlegetnek. A jelenlegi PlayStation 4 (PS4)-ben még 28 nm-es chipeket alkalmaznak. A tajvani TSMC gyártja az új processzorokat és azt mondják, hogy azok 16 nm-es chipjei a 28 nm-es chipekhez képest 65 %-kal növelik a PC vagy konzol grafikus teljesítményét, 70 %-kal csökkentik az energiafelhasználást a chip méretének növelése nélkül. Ma főleg táblagépekben és okostelefonokban (például az iPhone 6S-ben) használnak 16 illetve 14 nm-es chipeket.

Az új chip lehetővé teszi a 4K felbontás, a nagy dinamikatartomány (HDR) és a széles színskála támogatását is. Ugyanezek az új csúcskategóriás TV-kbe, köztük a Sony készülékeibe is beépülnek. A konzol rendelkezne 4K/60p frissítésű képet nyújtó és a statikus HDR meta-adatokat átvivő HDMI 2.0a kimenettel és képes lenne HEVC dekódolásra is, amivel többek között a Netflix és más 4K streaming szolgáltatások tartalmait kódolják.

Mindezek alapján a „PlayStation 4K” az előrejelzések szerint 2017-ben kerülhet piacra.

2016. március 21.:

Tavaly már felcsillant a remény, hogy 4K támogatást kap a PS4 és az Xbox One, de aztán ebből nem lett semmi. Most a Kotaku arról számol be, hogy fejlesztők szerint készül egy új, továbbfejlesztett PlayStation 4 nagyobb grafikus teljesítménnyel, ami 4K felbontású játékokat is futtathatna, és jobban támogatná a Sony PlayStation virtuális valóság (VR) szemüvegét is, ami októberben kerül forgalomba.

A „PS4K” néven emlegetett konzol nem új generáció, hanem egy frissített változata lenne a jelenlegi PS4-nek. Ez utóbbi nem alkalmas 4K felbontású játékra , csak a 4K állóképeket és 4K/30p videókat támogatja a hardvere, nincs HDMI 2.0 kimenete HDCP 2.2 másolásvédelemmel és nem kezeli se az Ultra HD Blu-Ray lemezeket, se a 4K streaming szolgáltatások tartalmait, mert nem tudja a HEVC és a VP9 dekódolást.

Kapcsolódó linkek:

PlayStation 4: 30 millió kelt el a legjobban fogyó konzolból
PlayStation 4: jön az 1TB PS4 Ultimate Player Edition konzol
PlayStation 4: végre médialejátszóval és DLNA kompatibilitással
Talán még idén 4K támogatást kap a PS4 és az Xbox One?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .