Mi újat tudunk az Ultra HD Blu-Ray lemezformátumról (Frissítve 2.)

A Blu-ray Disc Association elfogadta az Ultra HD Blu-ray lemez szabványait, ami akár 100 Megabit/sec bitsebességgel, nagy dinamikatartománnyal (HDR), magas képfrissítéssel (HFR) és széles Rec.2020 színtartománnyal kínál 4K videót, de nem 3D-ben.


Frissítés 2., 2015. február 18.:

A Blu-ray Disc Association (BDA) elfogadta az új Ultra HD Blu-ray lemezformátum szabványait. Ezek alapján nemcsak nagyobb képfelbontású, de jobb színreprodukciót és három különböző választható nagy dinamikatartományt (High Dynamic Range – HDR) definiáló videót tárolnak majd a korongon. A specifikáció az alábbiak szerint néz ki:

Fizikailag 66 GB-os kétrétegű és 100 GB-os háromrétegű Ultra HD Blu-ray lemezek lesznek. Ezeken már HEVC eljárással tömörítik a videót, és 100 Megabit/sec lesz a legnagyobb bitsebesség a jelenlegi maximum 40 Megabit/sec-el szemben.

Az Ultra HD Blu-ray az eddigi 8 helyett 10 bites színenkénti felbontást és az YCbCr jelformátum szín-mintavételezésére és 4:2:0 kódolást alkalmaz, ami egy későbbi szabványmegújítással nagyobb színpontosságú 4:4:4 kódolásra módosulhat. Ezek révén pontosabban és finomabban jeleníthetőek meg a színárnyalatok az erre alkalmas TV-kkel vagy vetítőkkel.

A High Dynamic Range (HDR), azaz nagy dinamikatartományú képmegjelenítők a sötét képrészletek mellett a korábbi 100 cd/m²-ről, 1.000 – 10.000 cd/m²-re növelt felületi csúcsfényességgel és finomabb árnyalati részletességgel jelenítik meg az olyan erős képi fényelemeket is, mint például a világítás vagy a napsugarak és a fém- vagy vízfelületről visszavert fény. Az Ultra HD Blu-ray három HDR technológiát támogat majd, melyek közül opcionális a Dolby Vision, a Philips és a Technicolor által kínált HDR rendszer, kötelezően választható lesz viszont az SMPTE/ITU (ST 2084 és ST 2086) szabványokkal definiált nyílt HDR10 formátum.

Az Ultra HD Blu-ray specifikáció egyebekben is illeszkedik az EBU Rec.2020 protokolljához, és nemcsak a BT.709 és a mozikban használatos DCI P3, de az azoknál is sokkal szélesebb színtartományt is részéve teszi a szabványnak, akár másodpercenként 60 képkockás (High Frame Rate – HFR) magas képfrissítéssel is.

Az új lemezformátumon továbbra is Dolby és DTS kódolású hangsávokat találunk, vagyis azok kompatibilisek lesznek a Dolby Atmos/TrueHD és DTS:X/HD Master Audio valamint a 8 csatornás LPCM objektumalapú illetve tömörítetlen stúdióminőségű hanggal.

Az Ultra HD Blu-ray lejátszók kimenetének meg kell majd felelniük a HDCP 2.2 előírásnak, és persze a hozzájuk csatlakoztatott 4K TV-nek és vetítőnek is támogatnia kell ezt a rendszert.

A BDA azt mondja, hogy a teljes ajánlást hivatalosan az év közepe táján fogadja be, és az év vége felé kezdenek megjelenni az új lemezek és a hozzájuk való lejátszók, amelyek visszafelé kompatibilisek lesznek az eddigi Blu-ray/DVD lemezekkel is.

Konkurens lemezformátum ugyan nincs, de az online tartalomszolgáltatások, mint a 2015-ben már nagydinamikájú 4K tartalmakat kínáló Netflix lehetnek az Ultra HD Blu-ray legnagyobb versenytársai.

 

Frissítés 2015. január 27.:

Úgy tűnik a Blu-Ray Disc Association (BDA) megkongatta a lélekharangot a 3D filmek felett, legalábbis egy kiszivárgott PowerPoint dia szerint, ami a véglegesítés előtt álló Ultra HD Blu-ray formátum videó tulajdonságait mutatja.

Ultra_HD_Blu-ray_video_characteristics.gif
A diát a japán AV Watch tette közzé. Ebből kiderül minden az alábbiakban már ismertetett tulajdonsága az Ultra HD Blu-ray formátumnak, és az is, hogy ezek között említés sem esik a 3D Ultra HD felbontású videóról.

Ha az Ultra HD Blu-ray nem támogatja majd a 3D-t, akkor a sztereoszkóp filmekre vágyók számára nem marad más választás csak a Full HD felbontás.

2015. január 20.:

Sokan a rövidebb „4K” megjelölést szeretik használni, pedig az csak a magasabb felbontásra utal, az új képminőséget meghatározó más összetevőkre nem. Így aztán a CEA hivatalos Ultra HD elnevezését követve a Blu-Ray iparági szövetség is az „Ultra HD Blu-ray” elnevezést és nem a „4K Blu-Ray” vagy az „UHD Blu-ray” nevet fogja használni.

A CES 2015 kiállításon bemutatott Panasonic prototípus Ultra HD Blu-ray lejátszó kapcsán megjelent sajtóinformációk és az IFA 2014 kiállítás alatt megismert részletek alapján immár megerősíthető, hogy milyen is lesz az új Blu-ray lemez. Ezek szerint az támogatja majd a 3.840 x 2.160 képpont felbontást, az eddigi 8 helyett 10 bites színfelbontással a (High Dynamic Range – HDR) nagy dinamikatartományt, a másodpercenként 60 képkockás (High Frame Rate – HFR) magas képfrissítést és a széles Rec.2020 színtartományt.

A CES 2015 kiállításon szinte minden TV gyártó bemutatott legalább egy HDR képes készüléket, ennek kapcsán a Blu-ray Group az alábbiakat tartotta fontosnak közölni: „A korábbi 100 nitről (cd/m²) 1.000 – 10.000 nitre bővülő csúcsfényerő jelentős előrelépést jelent a kép dinamikatartományában. Az eddig nehezen megjeleníthető erős fényforrások, mint például a világítás vagy a napsugarak és a fém- vagy vízfelületről visszavert fény mostantól gazdagabb textúrával mutatható meg.”

Az Ultra HD Blu-ray által támogatott BT.2020 vagy Rec.2020 színtartomány is sokkal nagyobb, mint a most a HD tartalmak, így a Blu-ray filmek esetében is alkalmazott BT.709, de még a mozikban használatos DCI színtartománynál is.

Az új Blu-ray lemezeken már HEVC eljárással tömörítik a videót, és 100 Megabit/sec lesz a legnagyobb bitsebesség a jelenlegi maximum 40 Megabit/sec-el szemben. A magas bitsebesség teszi lehetővé a fentiekben említett képminőséget javító összetevők információtartalmának átvitelét.

Egyedül arról nem tudni még mindig hivatalosan, hogy mikor jelenik meg az új Ultra HD Blu-ray lemezformátum. A dátumot legtöbben ez év végére teszik, de hivatalos bejelentést eddig még nem tett a Blu-ray Disc Association.

Kapcsolódó linkek:

Netflix: már nagydinamikájú 4K tartalmak is lesznek 2015-ben
Panasonic: kész a prototípus 4K Blu-ray lejátszó
Hollywood és a TV ipar összefog a működő 4K tartalmakért
4K Blu-ray: részletek az új lemezformátumról
Blu-ray 4K: 2015 karácsonyán jelennek meg az első lemezek
Blu-ray 4K: év végére kész a szabvány (Frissítve 2)
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
Mostantól Ultra HD a 4K hivatalos iparági elnevezése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .