Xbox Series X/S: sok TV alkalmatlan a 120Hz-es Dolby Vision játékhoz? (Frissítve)

A legújabb TV-k többsége nem támogatják még az Xbox Series X/S konzolokon hamarosan megjelenő Dolby Vision HDR játékot 4K 120Hz képminőséggel.


Mint kiderült, két évig kizárólag az Xbox Series X/S konzolokon lesz Dolby Atmos és Dolby Vision, és az idei várható bevezetés előtt már el is kezdték teszteltetni a Dolby Vision HDR játékokat. A tesztelők szerint a korábban HDR10 formátummal futott játékok szinte automatikusan támogatják a Dolby Vision HDR-t is, ha az adott TV is képes a formátum kezelésére. Azt is tapasztalták viszont, hogy a dinamikus HDR csak 4:2:2 színkódolással és 60Hz képfrissítéssel működik, teljes 4:4:4 színkódolással és 120Hz képfrissítéssel egyelőre nem.

Xbox Series X/S Dolby Vision

Ennek oka, hogy a HDMI 2.1 porttal rendelkező 4K TV-k ugyan kezelik az akár 120Hz-es 4K felbontást is HDR10-zel vagy anélkül, a Dolby Vision formátummal azonban már nem ilyen egyszerű a helyzet, mert azt sok készülék csak 60Hz-es képfrissítéssel támogatja. A FlatpanelsHD riportja három jelentős TV gyártó reagálását közli a problémával kapcsolatban.

Az OLED TV-it az Xbox Series X/S játékkonzolokkal együtt népszerűsítő LG gyorsan reagált, és már napokkal korábban úgy nyilatkozott, hogy a Microsofttal együtt dolgoznak a Dolby Vision támogatás javításán a 2021-es OLED (B1, C1, G1) TV-knél. A márka 2021-es QNED MiniLED és NanoCell LCD TV-it vagy bármely más 2019-2020-as TV-jét azonban nem említi a nyilatkozat.

Frissítés (2021. június 22.):

Az LG Electronics rekordidő alatt megoldotta, hogy egy firmware-frissítés után a 2021-es OLED TV-i támogassák a Dolby Vision HDR formátumú játékot 4K felbontással és másodpercenként 120 képkockás képfrissítéssel.

Dolby Vision támogatás 4K 120Hz-en

A tényt egy AVSforum bejegyzés alapján a HDTVtest is megerősítette az első képernyőképekkel, amelyeken látható, hogy az Xbox Series X/S játékkonzolhoz csatlakozó TV támogatja a Dolby Vision játékot 4K 120 Hz-en (zöld pipa). A mindezt lehetővé tevő 03.15.27-es firmware verzió a 2021-es C1 és G1 OLED TV-khez  június 23-tól kezd fokozatosan megjelenni.

A Sony viszont azt mondta: „Ebben a tekintetben jelenleg nincs mit bejelentenünk.” A márka HDMI 2.1 porttal rendelkező idei és tavalyi 4K HDR TV-i támogatják 120Hz-es SDR és HDR10 videót, a Dolby Vision esetében viszont ez jelenleg 60 Hz-re korlátozódik.

A másik még aktív japán tévégyártó közlése szerint: „A Panasonic 2021-es vagy korábbi modelljei nem támogatják a Dolby Vision 120Hz-et, aminek oka a korlátozott hardver. Folyamatosan figyeljük a piaci igényeket és értékeljük az új funkciók támogatásának lehetőségeit”.

Azt, hogy a Samsung vagy más gyártók TV-i alkalmasak-e a Dolby Vision 4K 120Hz-es játékokra a cikk nem taglalja.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .