A koronavírus felforgatja a filmforgalmazást is

A koronavírus-járványra tekintettel bezárt mozik miatt a Disney, az Universal, a Sony és a Warner korábban teszi digitálisan elérhetővé az otthoni streaming számára legújabb filmjeiket.


A nagy hollywoodi stúdiók új filmjei normálisan először a mozikban kerülnek bemutatásra, és csak hónapokkal később teszik azokat otthoni forgalmazásban elérhetővé – ez az úgynevezett filmszínházi (idő)ablak. A fokozódó koronavírus helyzet miatt azonban a mozik vagy korlátozzák nézőszámukat vagy teljesen bezárnak, így a stúdiók most módosítják a filmjeik forgalmazásra vonatkozó eddigi terveiket.

A Disney olyan filmjei, mint a Frozen 2 (Jégvarázs 2.) és a Star Wars: The Rise of Skywalker (Star Wars: Skywalker kora) már lefutottak a mozikban és csak arra vártak, hogy leteljen az otthoni elérhetőség kivárási időszaka. A cég úgy döntött, hogy a Frozen 2 (Jégvarázs 2.) a tervezettnél három hónappal korábban felkerül a Disney+ streaming szolgáltatásra. A film március 17-től HD és 4K HDR képminőséggel Hollandiában (március 24-től pedig Európa java részén) is elérhető. Ugyanez várható a Star Wars: The Rise of Skywalker (Star Wars: Skywalker kora) esetében is, ami megvásárolható lesz a digitális tartalmakat kínáló Apple TV app (korábban iTunes), az Amazon, a Google Play Movies, a Vudu és más tartalomáruházakból is. A Blu-ray kiadás dátuma továbbra is március 31.

Az Universal a jelenleg még csak mozikban vetített The Hunt, The Invisible Man (A láthatatlan ember) és Emma című filmjeit az eredetileg tervezettnél sokkal korábban már március 20-tól elérhetővé teszi. A három film „a legnépszerűbb online filmkölcsönző szolgáltatások széles körén lesz elérhető 48 órás bérleti időtartamra, az Amerikai Egyesült Államokban 19,99 USD (kb. 6.300 Ft) javasolt kiskereskedelmi áron, és ezzel megegyező áron a nemzetközi piacokon.” jelentette be Jeff Shell, az NBCUniversal vezérigazgatója.

Az Universal azt is bejelentette, hogy a Trolls World Tour (Trollok a világ körül) április 10-i bemutatásával kezdődően a megjelenő filmeket a globális mozi-megjelenéssel egyazon napon az otthoni forgalmazás számára is elérhetővé teszik. Ezek a filmek is felkerülnek tehát az olyan népszerű VOD szolgáltatásokra, mint az Apple TV app (iTunes), az Amazon, a Google Play Movies és a Vudu.

Jeff Shell ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: „Ahelyett, hogy késleltetnénk ezeket a filmeket, vagy egy kihívásokkal sújtott terjesztési térben adnánk ki azokat, azt a lehetőséget választottuk, hogy az emberek otthon nézhessék meg ezeket a címeket, elérhető és megfizethető módon. Hisszük és reméljük, hogy az emberek továbbra is járnak mozikba, ahol azok elérhetőek, de megértjük, hogy a világ különböző területein élők számára ez egyre kevésbé lehetséges.”

A koronavírus miatt a tervezettnél korábban március 24-től online is megvásárolható lesz Vin Diesel Bloodshot című filmje a Sony jóvoltából, és a Warner Bros is megerősítette, hogy ugyanezt a Birds of Prey (Ragadozó madarak) kapcsán. A filmek 19,99 dollárba kerülnek majd a digitális videókat kínáló platformokon.

Az Universal és a Warner Bros ugyanakkor nem jelentettek be korábbi Blu-ray vagy Ultra HD Blu-ray megjelenéseket.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .