Samsung Neo QLED TV-k: 2023-ban több fény-szabályzott zónával

A Samsung Neo QLED TV-k 2023-as kínálatában vannak 8K és 4K modellek is, és a Quantum Mini LED háttérvilágítás a korábbinál több zónában szabályozható.


Az ismét beígért, de bizonyosan még nagyon drága MICRO LED képernyők és a két QD-OLED TV széria mellett mintha már kisebb szerep jutna a Samsung Neo QLED LCD TV-knek, amelyek 8K felbontású QN900C, QN800C és QN700C illetve 4K felbontású QN95C, QN90C és QN85C modelljei továbbra is részei a márka 2023-as termékkínálatának.

Samsung Neo QLED 8K kiemelt

A 2022-es Neo QLED TV-khez képest a Samsung idei csúcskategóriás LCD TV-i úgy tűnik, nem sok újdonságot mutathatnak fel. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy az LCD panelek Quantum Mini LED megvilágítása a tavalyinál több fényesség-szabályzott zónával működik, de azt a Samsung nem árulja el, hogy mennyivel több az ilyen zóna. Egyes publikációk tudni vélik, hogy nagyjából megduplázták zónák számát, a 8K Association riportja egy hivatalos előzetes tájékoztató alapján pedig azt állítja, hogy a 8K szériák legalább egyike „12K miniLED-et használ majd a háttérvilágításban 1.300 zóna vezérlésével (a 2022-es modellekben használt 700-hoz képest)”. A fényerő-szabályozó zónák számának növelésével jelentősen csökkenthető, de el nem tűntethető a sötét háttér előtti fényes objektumok körüli fényglória.

A Samsung sajtóközleménye kiemeli a Neo QLED TV-kben továbbra is működő Neural Quantum Processzor képminőséget meghatározó funkcióit. Ezek a 14 bites jelfeldolgozás – ami csak a Quantum Mini LED háttérvilágítás vezérlésére vonatkozik, de maguk az LCD panelek továbbra is 10-bites meghajtásúak -, a mesterséges intelligenciás felskálázás, valamint a Shape Adaptive Light Control és a Real Depth Enhancer Pro melyek már a tavalyi modellekben is működtek.

Újdonság viszont a Samsung szabadalmaztatott algoritmusával működő SDR-ről HDR-re felkonvertálás, az új Auto HDR Remastering. „Ez mesterséges intelligencia mélytanulási technológiát használ, hogy a szabványos dinamikatartományú (SDR) tartalmak minden egyes jelenetén valósidejű nagy dinamikatartományú (HDR) effekteket elemezzen és alkalmazzon, így téve az SDR tartalmakat fényesebbé és élénkebbé az abszolút átéléshez.”

Nincs szükség többé külön SmartThings adapterre a Zigbee és Thread eszközök csatlakoztatásához és vezérléséhez. 2023-ban a Tizen 7.0 részeként a SmartThings Zigbee & Matter Thread One-Chip modul már közvetlenül beépül a Samsung termékekbe, és az eszközélmény tökéletesítéséhez a SmartThings a zavartalan kapcsolathoz automatikusan szinkronizálja azokat, így nem csak a Samsung, de más gyártók készülékei és IoT eszközei is könnyebben vezérelhetőek. Az új készülékek használhatóságát javítja az élő csevegőcsoportba való belépést könnyítő Chat Together, a csatlakoztatott eszközökről kezdeményezett videohívások fogadását a TV-n megkönnyítő és azokat más eszközökre átirányító ConnecTime, valamint a csatlakoztatott eszközök kényelmes vezérlését és áttekintését lehetővé tevő 3D Map View (3D térképnézet).

Az új TV-k az új Philips Hue Sync TV app fizetős alkalmazással (130 €) a holland márka okoslámpáit a képernyőn megjelenő tartalomhoz szinkronizálva színes hangulatvilágítást is képesek előállítani.

Az új készülékek az egyes régiókban már elérhető Samsung Gaming Hub játékközponton keresztül számos streaming játékszolgáltatás elérését biztosítják, köztük TV-n egyelőre exkluzív módon ott az Xbox, is.

A Samsung The Frame és The Serif „Lifestyle TV-k” kínálata is megújul, és „Q” valamint „UC” szériájú kisebb tudású LCD TV-k is piacra kerülnek 2023-ban.

Samsung Neo QLED 8K

A cikk a későbbiekben frissül az új Samsung Neo QLED LCD TV-k műszaki adatainak és az árainak ismeretében.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .