Sanyo PLV-Z3000: az új csúcskategóriás házi-mozi vetítő

1. Oldal

A Sanyo a jövő heti Photokina kiállításon mutatja be új teljes HD felbontású csúcsvetítőjét, mely akár 120Hz-es képfrissítésével rendkívül tiszta mozgásmegjelenítést, 65.000:1 kontrasztarányt és mindössze 19dB ventillátorzajt ígér.
A Sanyo PLV-Z3000 új technológiákkal lép a házi-mozi vetítők piacára. Az új csúcsmodellben már az Epson legújabb D7-es képmodulátor LCD paneljei állítják elő a teljes HD felbontású képet akár 120Hz-es képfrissítéssel. A gyártó „Dynamic Predictive Frame Interpolation Technology” elnevezésű eljárása az eredeti képekből a mozgások köztes állapotát tükröző közbeeső képkockákat kalkulál ki, s ezek beiktatásával többszörözi meg a frissített képek gyakoriságát. Az eljárás a másodpercenként 24 képkockás (24p) jelet 96Hz-re négyszerezi (4:4 pull-down azaz képösszeállítás), az 50 illetve 60Hz-es képváltású forrásjelet pedig 100 illetve 120Hz-re kétszerezi. Az utóbbi esetben az NTSC szabványnak megfelelő 60Hz-es képváltású jelnél először ebben a vetítőben alkalmazzák az úgynevezett 5:5 pull-down kép-összeállítási módot. Ennek köszönhetően kiküszöbölhető a lassú kameramozgásoknál tapasztalható rángatózás, akadozás, amit az eredetileg 24 képkockás filmek 3:2 pul-down eljárással 60Hz-es televíziós jellé alakítása következtében minden második filmkockánál létrejövő késleltetés okoz. Az 5:5 pull-down érzékeli a film forrásjelet és mindenegyes filmkockához 5-5 képkockát állít elő, így nincs késleltetés és kialakul a 24 x 5 azaz 120 képkocka másodpercenként. Így az összes mozgás, és különösen a filmek akciójeleneteinek és a sportközvetítések gyors mozgásai sokkal természetesebben és tisztában jelennek meg a vetítővásznon.

Sanyo_PLV-Z3000.jpg
A PLV-Z3000 igen magas, 65.000:1 kontrasztaránya két műszaki megoldásnak köszönhető. Az optikai egységbe egy további, az LCD képmodulátoron már átjutott fényt optikailag kompenzáló lemezt iktattak, mely minimalizálja a nem megfelelően polarizált fény beszivárgását a lencsébe, s azon keresztül a vászonra. Ezáltal mélyebb feketék előállítására és magasabb natív kontrasztarány elérésére képes a vetítő. A kiszajú, 1/60-ad másodpercenként beavatkozó írisz pedig a képtől függően dinamikusan szabályozza a vetítőből kilépő fénymennyiséget. A PLV-Z3000 165W-os UHP lámpájával maximum 1.200 ANSI lumen fényerőt állít elő.

A felhasználó hét képbeállítási módból választhatja ki a körülményeknek és a műsornak legmegfelelőbbet, de persze a képparaméterek módosíthatóak is. Az „Advanced Image Mode” szélesebb színteret nyújt, „x.v.Color” módban pedig az új színtérleírási szabványnak megfelelő több és természetesebb színek megjelenítése képes a vetítő. A gyártó által kifejlesztett 3D Colour Management System kiváló színintenzitást ígér, az elsődleges színek jobb reprodukciója révén.

A Sanyo eddigi vetítőihez hasonlóan a PLV-Z3000 is széles (függőlegesen három, vízszintesen két teljes képnyi) tartományban állítható a képpozíció. Maga a lencse kétszeres nagyításátfogású, a zoom, a fókusz és a lencsemozgatás is manuálisan állítható. A lencsét egy automatikusan működő redőnyajtó védi a portól és karcolásoktól. A vetítő beállítható úgyis, hogy külső anamorfikus lencsével és a képmodulátor teljes felületét kihasználva 2,35:1 képarányú filmek is vetíthetőek legyenek.

A vetítő hátlapján két 1080p (24p is), Deep Color és x.v.Color jelekkel is kompatibilis 1.3b verziójú HDMI, két komponens, egy-egy S-Video és kompozit video, valamint analóg RGB (PC) bemenet található.

A PLV-Z3000 a jelenlegi PLV-Z2000-es modellt váltja, és november végétől már kapható is lesz 2.290 euro (kb. 555.000 Ft) áron, legalábbis az európai piacokon.

Kapcsolódó linkek:

Epson: két új D7-es teljes HD felbontású LCD képmodulátor panel
Panasonic: az új PT-AE3000 teljes HD házi-mozi vetítő az IFA-n
Epson: új teljes HD felbontású házi-mozi vetítők az IFA-n
Mitsubishi: az IFA-n mutatkozik be a HC7000G.T. házi-mozi csúcsvetítő
Sanyo PLV-Z700: új teljes HD felbontású 3LCD vetítő az IFA-n

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .