Sokszorosíthatóak a Blu-ray 4K-hoz való 100GB-os lemezek

1. Oldal

A Singulus Technologies BLULINE III berendezéseivel már a Blu-ray Disc háromrétegű 100 GB-os változata is sokszorosítható, de kérdés, hogy a Blu-ray Disc Association bejelenti-e és mikor az ezekre alapuló Blu-ray 4K lemezformátumot.
Most már tucatnyi 4K Ultra HD TV – és néhány vetítő is – kapható. Rendelkezésre áll már a készülékek korszerűbb csatlakoztatására szolgáló 2.0 verziójú HDMI is, de még alig van 4K tartalom, amit továbbítani lehetne az új interfészen át, az új TV-kre.

Blu-ray_4K.jpg
Sokan várják, hogy a 4K felbontású filmek valamilyen lemezformátumon is elérhetőek lesznek, és ez a Blu-ray Disc erre alkalmassá tett változata lesz. Egy ideje már vizsgálja a Blu-ray Disc Association a formátum 4K tartalmakkal való bővítésének lehetőségét, de hivatalos bejelentés még nincs, bár többek szerint ez már nem várat sokat magára.

A műsoros optikai lemezek sokszorosításához szükséges berendezéseket gyártó német Singulus Technologies új BLULINE III elnevezésű Blu-ray Disc gyártósora olyan háromrétegű lemezeket képes előállítani, ami az eddigi rétegenkénti 25 GB helyett 33 GB, összesen 100 GB adatmennyiség tárolására alkalmas. A cég árulkodó bejelentése szerint: „Csak az ilyen (100 GB) kapacitású Blu-ray Disc teszi lehetővé az új ultra-nagyfelbontású formátumú 4K filmélményt mozi minőségben a jövőben.”

A megfelelő kapacitású lemez mellett már szabvány a hatékonyabb HEVC videotömörítés is, tehát technikailag már tényleg nincs akadálya a 4K tartalmak Blu-ray lemezen való terjesztésének. Az viszont tény, hogy a Blu-ray 4K lemezekhez teljesen új lejátszókat kell megvenniük a majdani reménybeli vásárlóknak. Ez hordoz bizonyos kockázatot, mert bár a Blu-ray lemezeladás mennyisége éves összevetésben még mindig kétszámjegyű növekedést mutat, de a fogyasztók a fizikai lemezformátumok helyett mindinkább az online tartalomterjesztés felé fordulnak. Nem véletlen, hogy a Sony is ezt az utat választotta.

Úgy tűnik az írható négyrétegű 128 Gigabájtos BDXL lemezek megmaradnak az otthoni számítógépes felhasználóknak, a Panasonic és Sony által fejlesztett új 300 GB-os optikai lemez pedig archiválási célokra szolgál majd.

Kapcsolódó linkek:

Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
Új 300 GB-os optikai lemezt fejleszt a Panasonic és a Sony
Sony: ősszel indul a Video Unlimited 4K tartalomszolgáltatás
Még idén eldől lesz-e Blu-ray 4K
ITU jóváhagyás a H.265 HEVC videó tömörítési szabványnak
Nem prioritás a Sony számára a Blu-ray 4K lemezformátum
Blu-ray: új hivatalosan specifikált 128GB-os BDXL lemez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .