Új 300 GB-os optikai lemezt fejleszt a Panasonic és a Sony

1. Oldal

Jelenleg nem támogatja a 4K felbontású tartalmakat a Blu-ray Disc szabvány, és most annak két legnagyobb proponálója új típusú optikai lemezt fejleszt professzionális archiválási célra legalább 300 Gigabájt kapacitással, ami 2015 végére lehet kész.
Optikai lemezen egyelőre nincsenek Ultra HD filmek. Blu-ray Disc-en pedig csak úgymond „Mastered in 4K”, azaz 4K-ban feldolgozott filmeket kapni, de a lemezformátum 4K tárolásra is vonatkozó megújítását még vizsgálják a Blu-ray Disc Association illetékesei.

A jelenlegi Blu-ray kiváló 1080p felbontású képet biztosít magas adatsebességének köszönhetően. A lemezen magán elméletileg lehetne 4K filmet tárolni, főleg a nagyobb hatékonyságú HEVC videotömörítést alkalmazva. De ha az UHDTV szabványhoz hasonlóan a négyszer nagyobb felbontás mellett az eddigieknél jobb színmegjelenítést eredményező nagyobb színfelbontású és színterű, ráadásul 3D képet, valamint igényesebb hangot kell kódolni a lemezen, akkor már nem elegendő a tipikus kétrétegű Blu-ray lemez 50 GB kapacitása. Szóba jöhet persze a négyrétegű 128 Gigabájtos BDXL lemez, de akárhogy is, az új „Blu-ray 4K” lemezekhez mindenképpen új lejátszóra lenne szükség. Az iparág szereplői közül sokan mindezért már a Blu-ray végéről beszélnek.

Új Optikai Lemez Sony Panasonic.jpg
A Panasonic és a Sony két napja jelentette be, hogy egy új típusú professzionális felhasználású legalább 300 Gigabájt tárolási kapacitású optikai lemezen dolgoznak hosszú távú archiválási célra. Mivel az új lemez specifikációját még nem véglegesítették, ezért nem kizárt, hogy annak fogyasztói piacra szánt változata is lesz. A két elektronikai óriás az új lemez elkészítésére 2015 végét célozta meg, de erre semmilyen garanciát nem vállalnak.

Az is fontos kérdés persze, hogy a fogyasztók befogadnának-e egy újabb lemezszabványt, főleg hogy a HD filmek és más videós tartalmak terjesztésében a fizikai hordozó helyébe mindinkább az online letöltés illetve bitfolyam elérés (streaming) lép. Jelzésértékű, hogy a Sony is erre építi Video Unlimited 4K tartalomszolgáltatását, ami ősszel indul.

Kapcsolódó linkek:

Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
Sony: ősszel indul a Video Unlimited 4K tartalomszolgáltatás
Még idén eldől lesz-e Blu-ray 4K
Sony: jönnek az első 4K-ban feldolgozott Blu-ray filmek
Sony FMP-X1: a 4K Ultra HD médialejátszó és filmterjesztés
Sony: 4K online filmszolgáltatás indul a PS4-hez is
Nem prioritás a Sony számára a Blu-ray 4K lemezformátum
Blu-ray: új hivatalosan specifikált 128GB-os BDXL lemez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .