Blu-ray: új hivatalosan specifikált 128GB-os BDXL lemez

1. Oldal

A Blu-ray Disc Association (BDA) két új média specifikációja célzott kereskedelmi és fogyasztói funkciókat szolgál. A nagykapacitású írható és újraírható BDXL lemez és az Intra-Hybrid IH-BD lemezek az elkövetkező hónapokban jelennek meg.

Blu-ray Disc_150px.jpg
A jelenleg használatos 50GB-os szabvány Blu-ray Disc (BD-ROM) minden bizonnyal elegendő az akár 3D filmek tárolására is. Nem is ezért jelentette be a nagykapacitású írható és újraírható BDXL lemez specifikációját a BDA. Például műsorszolgáltatók, egészségügyi vagy más nagymennyiségű dokumentációt kezelő intézmények adattárolási és archiválási céljait szolgálhatják az egyszer írható 100GB és 128GB kapacitású lemezek, illetve az újraírható 100GB-os lemezek. A három vagy négy írható rétegből álló lemezek tartalma hagyományos Blu-ray Disc meghajtóval valószínűleg nem olvasható, de a BDXL fogyasztói piacra szánt változata is várhatóan megjelenik, különösen azokon a piacokon, ahol a BD felvevők széleskörűen elterjedtek, mint például Japánban.

Az Intra-Hybrid Blu-ray Disc (IH-BD) lemez egy-egy 25GB kapacitású BD-ROM és egyszer írható BD-RE rétegből áll, így felhasználója nem írhatja fölül a kritikus adatokat, miközben saját adatait fizikailag ugyanazon a lemezen tárolhatja. Ez lehetővé teszi a fogyasztóknak, hogy a kiadványként megjelentetett tartalom – például film – mellett ahhoz kapcsolódó felhasználói adatokat rögzítsenek.

Kapcsolódó linkek:

A Blu-ray lemezek menedzselt másolása még elérhetetlen
Növelhető a Blu-ray Disc rétegenkénti tárolókapacitása
Kész a 3D Blu-ray Disc specifikációja
Végül az Universal kombi Blu-ray/DVD lemezt is megjelentet
Blu-ray Disc fejlesztések a jobb használhatóság érdekében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .