Sony: firmware-frissítés a 2015-2016-os Android TV-khez

1. Oldal

A Sony 2015-ben és 2016 tavaszán forgalomba került összes Android TV készülékéhez egy új firmware-frissítést adott ki, mely többek között támogatást nyújt a HLG HDR formátumhoz és csökkenti a 4K HDR játékok bemeneti késését, az un. input lag-ot.


Miután megkapták a Sony 2015-2016-os TV-i az Android Marshmallow 6.0 operációs rendszert, tegnapelőtt egy firmware-frissítés bizonyos hibák javítása mellett két fontos újdonsággal egészíti ki az érintett készülékeket.

Sony XD80_ls.jpg
Az első a Hybrid Log Gamma (HLG) HDR formátum támogatása, melyet nagy dinamikatartományú TV-s műsorsugárzás céljára fejlesztett ki a BBC és az NHK. Bár HDR és szélesebb színtartományú TV-s adások sugárzása egyelőre még csak kísérleti jelleggel zajlik, de most már az összes Sony Android TV kész az ilyen műsorok jelének fogadására, legalábbis HDMI bemenetükön keresztül. Nemrégiben kapták meg a HLG frissítést a 2016 őszén és 2017 tavaszán megjelent Sony Android TV-k.

A másik lényeges változás, hogy a frissítés „csökkenti a bemeneti késést 4K HDR játékok esetében”. Ez a 4K és HDR képminőségű játékra alkalmas Sony PlayStation 4 Pro konzolok tulajdonosai számára fontos, mert sok TV korábban HDMI csatlakozásán keresztül az új videojel formátumokat csak olyan magas bemeneti késéssel (input lag) tudta feldolgozni, ami nagyon lerontotta a játékvezérlés reakcióidejét. Az egyelőre nem ismert, hogy a Sony mennyire tudta csökkenteni a bemeneti késést.

A Sony terméktámogatás oldalán azt írja: „A frissítés elérésének javasolt módja, ha tv-jének Automatikus szoftverletöltés beállítását ON (bekapcsolt) állásba kapcsolja. A tv a következő hónapokban így automatikusan megkapja majd a frissítést. A frissítést az európai támogatási oldalról is letöltheti. Ezt követően frissítse a tv-t egy USB-flashmemória eszköz segítségével.”

Az automatikus frissítés valamikor június 28. és július 12. között zajlik le.

A Sony 2016 őszi és 2017 tavaszi Android TV-ire már jön az Android 7.0 (Nougat), de a régebbi modellekre még nem áll rendelkezésre ez a frissítés.

A hét elején még az állt a cég terméktámogató oldalán, hogy: „A Nougat 7.0 a fennmaradó Android TV termékkörre is megjelenik a negyedik negyedévben (Q4) 2017.” Nem tudni, hogy a határidő módosítása vagy más ok miatt, de a nyilatkozatot azóta eltávolították.

A június 28-tól az érintett modellekre közvetlenül letölthet új firmware-frissítés (verzió 3.885) a következőket tartalmazza:

• Támogatást biztosít a HLG (Hybrid Log Gamma) HDR-formátumhoz HDMI-bemeneten keresztül.
• Csökkenti a bemeneti késést 4K HDR játékok esetében.
• Megoldást nyújt a problémára, amikor a képernyő jobb oldala fényessé válik a bemenet HDMI-ről (4K-jelbemenet) földfelszíni sugárzásúra módosításának esetében.
• Megoldást nyújt az ugráló hang problémájára Sonos hangprojektor használata esetében.
• Megoldást nyújt az akadozó lejátszásra az Amazon videolejátszás esetén az ACTION MENU (MŰVELET MENÜ) vagy VOL+/- (HANGERŐ +/-) gombok megnyomásakor.
• Megoldást nyújt a gyenge videominőségre BBC iPlayer szolgáltatás esetében a „Watch from start” (Megtekintés az elejétől) funkció használatakor.

Érintett típusok:

2016 Sony Android TV: SD85, XD85, XD93 és XD94sorozat
2015 Sony Android TV: W75C, W80C, W85C, S80C, S85C, X80C, X83C, X85C, X90C, X91C, X93C és X94C sorozat

Kapcsolódó linkek:

Sony A1: júliusban már kapható a 195 centis csúcs OLED TV
Sony: jön az Android 7.0 (Nougat) a 2016-2017-es TV-kre
Sony XE70: megfizethető 4K HDR TV-k a 2017-es kínálatban
Sony: itt az Android Marshmallow 6.0 a 2015-2016-os TV-kre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .