Sony: HDMI VRR és ALLM funkciók a prémium hangrendszerekre (Frissítve)

Egy firmware-frissítéssel a Sony HT-A5000, HT-A7000 és HT-A9 HDMI 2.1 csatlakozása megkapja a VRR és ALLM játékfunkciókat.


A Sony prémium hangrendszerei olyan firmware-frissítést kaptak, amivel azok végre két fontos, a termékek megjelenése óta hiányzó HDMI 2.1 játékfunkciót, a változó képfrissítési gyakoriságot (VRR) és az automatikus alacsony késleltetésű módot (ALLM) is támogatják majd.

Sony HT-A7000 3D hangzás


Frissítés:

A szóban forgó Sony vezeték-nélküli HT-A9 hangrendszer és a HT-A7000 soundbar 1.779 verziószámmal (lásd itt és itt) valamint a HT-A5000 soundbar 1.769 verziószámmal már meg is kapták a firmware-frissítést.


A frissítésnek csak azok számára van jelentősége, akik a hangrendszerek HDMI bemenetéhez csatlakoztatják PlayStation 5 illetve Xbox Series X játékkonzolokat vagy számítógépüket. Jelenleg ezeken a HDMI bemeneteken át ugyan továbbíthatóak a 8K 60 Hz-es és 4K 120 Hz-es, valamint a HDR formátumú – mint a Dolby Vision – videók, de nem a VRR és az ALLM nem.

A VRR kulcsfontosságú azokhoz a játékokhoz, amelyek több képsebességet használnak a játék során. Enélkül a TV nem tudja a képfrissítési frekvenciát a változó képsebességhez igazítani, ami a játék képének szakadozását és az olyan képhibákat eredményez, mint a csíkozódás vagy a vízszintes képszakadás (screen tearing). Az ALLM pedig tudatja a TV-vel, hogy azt a képfeldolgozási módot kell bekapcsolnia, ami a játékkontroller beavatkozására a leggyorsabb képi választ, vagyis a legkisebb bementről mért késést (input lag) biztosítja. Hiába van valakinek VRR és ALLM képes TV-je, ha a hangrendszer HDMI csatlakozása megakadályozza a VRR-jel illetve az ALLM kapcsolási információ továbbítását a TV-re. A Sony prémium hangrendszereinek firmware-frissítés oldja majd meg ezt a problémát.

Bár a frissítés a hálózatra csatlakozó készülékeken automatikusan is megtörténik, de akár manuálisan is elvégezhető. A Sony fenti inkeken elérhető támogatói oldalainn olvashatóak a további részleteket.

Az 1.769 és 1.779 verziószámú firmware-frissítés előnyei és fejlesztései
  • Támogatja a Variable Refresh Rate (VRR, Változó frissítési sebességű) átvitelt
  • Támogatja az Auto Low Latency Mode (ALLM, Automatikus alacsony késési módú) átvitelt
  • Az Amazon Music csatlakoztathatóságának javítása
  • A Chromecast built-in csatlakoztathatóságának javítása
  • Egyéb kisebb problémák javítása

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .