Sony KDL-32EX600: LED LCD TV mindenkinek

Képfeldolgozás

A termékismertető a Sony legmegfizethetőbb él LED háttérvilágítást alkalmazó BRAVIA LCD TV-jéről, a KDL-32EX600-ról szól, amely MinDig TV kompatibilis DVB-T vevőt és 1920×1080 pixel teljes HD felbontást kínál, 50Hz-es képfrissítéssel.
A KDL-32EX600 a szabványfelbontású váltott-soros vagy progresszív videojelet megfelelően skálázza fel a teljes HD felbontású LCD panelre, a részleteket jól adja vissza a készülék. A DVD mérőlemez felbontás tesztábrájának képe kicsit lágy, de a legfinomabb sorok és oszlopok is elkülönülten látszanak, a kontúrok csak a Képélesség maximumra állításával mutatnak némi tranziens lecsengést. A DVD-Video filmek és az SD digitális TV képének finom részletei stabilak, ugrálástól remegéstől mentesek. Láttam már jobban működő váltott-sorosból progresszív képfrissítésre alakítást is, de az átlós mozgó éleken fogazottság alig észlelhető, amihez nyilván hozzájárul a kicsit lágyabb kép. A készülék azonnal és könnyedén felismeri a filmek PAL 2-2 kadenciájú képsorozatát.

Sony_KDL-32EX600_DVB-T.jpg
A nagyfelbontású képfeldolgozás tekintetében semmi kifogás nem merülhet fel a KDL-32EX600-al szemben. A Blu-ray lemezek 1080/24p videojelét kadenciahelyesen adja vissza a készülék, az élesség hibátlan, a kép felbontása megfelelő, még a film „grain” (szemcsésedés) is látható, amelyik filmben van ilyen. Nagyon pozitív, hogy a 1080p bemeneti jel úgymond túlskálázás nélkül, azaz az 1920×1080 pixel felbontású eredeti kép széleinek levágása nélkül kerül a képernyőre.

A gyártó a képfrissítést csökkentett képelmosódású interpolált képekkel megkétszerező MotionFlow 100Hz technológiája nagyjából 600 soros mozgásfelbontást biztosít az ezzel rendelkező LCD TV-knek, de az EX600-as modellekben ez nem működik, így a mi 50Hz-es képfrissítésű készülékünknek csak kb. 300 soros a mozgásfelbontása. Ez azért általában sem a Blu-ray filmek sem a hétköznapi HDTV műsorok nézése esetében nem érzékelhető. Ha valaki nagyon akarja, akkor persze láthatja, hogy például a labdarúgó mérkőzések HD adása során egy előrerúgott hosszú labdát követő gyors kameramozgás esetén a pálya széli reklámtáblák felirata kicsit elmosódik, de tudni kell, hogy ez részben már a közvetítés képanyagában is benne van.

Mindent összevetve a Sony KDL-32EX600 egy viszonylag kedvező áru él LED megvilágítású LCD TV jó feketeszintű, megfelelő színvisszaadású képpel. Nem ártana viszont, ha lenne egy megfelelő színhőmérséklet kalibrálási és színmenedzselési lehetőség a készülékben.

Kapcsolódó linkek:

Sony: új BRAVIA 3D-ready LCD TV-kkel bővül a választék
Sony: a 2010-es BRAVIA TV-kről

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .