Sony: PS5 használatot javító és VRR-t támogató új firmware az XH90 szériájú TV-khez

A Sony kiadta a változó képfrissítési gyakoriságot (VRR) támogató üzemmódhoz szükséges új 6.1554 firmware verziót, mely két további új funkcióval a PlayStation 5 használatát is tökéletesíti.


A Sony XH90/XH92 szériájú készülékekhez kiadott 6.1554 verziójú új firmware-frissítése már letölthető manuális telepítéshez, illetve hamarosan a készülékek beépített frissítési menüjén keresztül is meg kell jelennie.

PS5-re kész Sony TV

Ezt megelőzően az Android 10 verzióra frissítésben már működött egyfajta „VRR Beta” mód, de a mostani frissítés már hivatalosan is tartalmazza a változó képfrissítési gyakoriság (VRR) funkció támogatását. Ez minden bizonnyal ugyanúgy kikapcsolja a LED-ek helyi fényerőszabályzását, mint a jelenlegi LCD TV-k, melyek ugyanezt teszik vagy minimálisra csökkentik a jelentős videofeldolgozást igénylő funkciót VRR módban.

Az új verziójú firmware az érintett TV-k általános teljesítményének javítása mellett két funkció hozzáadásával tökéletesíti a PlayStation 5 (PS5) konzollal való használaton. Ezek egyike úgymond „javítja a HDR-t”, a másik hozzáadja az Auto Genre Picture Mode funkció támogatását.

Az utóbbi része az új BRAVIA XR TV-k „Perfect for PlayStation 5” játékfunkcióinak, melyek egy idei a PS5-öt is érintő szoftverfrissítés után működnek majd.

Bár a v6.1554 firmware leírása ezt nem hangsúlyozza, de felhasználói beszámolók szerint „a HDR javítása” azt jelenti, hogy a PS5 automatikusan érzékeli a Sony HX90/HX92 szériájú TV-t és a készülékek képességeinek megfelelően optimalizálja a HDR árnyalati leképzést. Ez pedig nem más, mint az Auto HDR Tone Mapping, a Sony által implementált HGiG (HDR Gaming Interest Group) képmód.

Az Auto Genre Picture Mode funkcióval a TV játék közben automatikusan vált át Játék üzemmódba – ami minimalizálja a bemeneti késést (input lag) -, illetve vissza a képfeldolgozásra nagyobb hangsúlyt fektető Standard üzemmódba, ha a tartalom például Ultra HD Blu-ray lemezről nézett film. Az utóbbi gyakorlatilag nem sokban tér el a HDMI 2.1 automatikus alacsony késleltetési módot (ALLM) kapcsoló funkciójától.

Most már csak azt kell kivárni, hogy a fenti funkciók egy a PS5-ön is végrehajtandó szoftverfrissítéssel működhessenek is.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .