Sony: „Perfect for PlayStation 5” funkciók a BRAVIA XR TV-khez

Sony BRAVIA XR TV-k új „Perfect for PlayStation 5” játékfunkciói egy idei a PS5-öt is érintő szoftverfrissítés után működnek majd.


Először tavaly jelentett be a Sony „Ready for PlayStation 5” BRAVIA TV-ket, amelyek HDMI 2.1 portjai egy későbbi firmware-frissítést követően már támogatták a 4K felbontású, másodpercenként 120 képkockás képsebességet és a „BRAVIA Game Mode” játékmódot. (Egy minap megjelent frissítéssel már kipróbálható velük a „VRR Beta” mód is.)

Perfect for PlayStation 5 BRAVIA XR

Most pedig a cég két további játékfunkciót jelentett be, amelyek a Sony BRAVIA XR 8K és 4K LED LCD TV-in valamint 4K OLED TV-in lesz elérhető. „A „Perfect for PlayStation 5” TV-k két vadonatúj, PS5 exkluzív funkciót hoznak majd el – ezek az Auto HDR Tone Mapping (automatikus HDR árnyalati leképzés) és az Auto Genre Picture Mode (automatikus műfajszerinti képmód). A TV-k a HDMI 2.1-ben specifikáltak szerint támogatják az akár 120 képkocka/sec képsebességet szuperéles 4K felbontásban a kompatibilis játékokban.”

A Sony azt is kiemeli, hogy a Z9J készülékek bemeneti késése (az input lag) 4K120 módban csupán 6,0 ms, míg ugyanez az érték a négy 4K felbontású modell esetében 8,5 ms. Egyelőre csak néhány PS5 játék támogatja a 4K/120Hz-es képsebességet, a normál 4K60 módban pedig magasabb a bemeneti késés.

Auto HDR Tone Mapping

A Sony magyarázata szerint: „az Auto HDR Tone Mapping funkció azonnal optimalizálja a HDR beállításokat a PS5 beüzemelése során. A konzol automatikusan felismeri az egyes BRAVIA TV-modelleket és annak megfelelően választja ki a TV-nek legmegfelelőbb HDR beállítást. A BRAVIA képernyő specifikációjának megfelelően optimalizált HDR árnyalati leképezési szintnek köszönhetően még a nagy kontrasztú jelenetekben is láthatóak a kritikus részletek és színek. Például a Gran Turismo 7-ben a pályán lévő objektumok további részletekkel egészülnek ki, így jobban tudható, hogyan mi legyen a következő mozdulat.”

Auto Genre Picture Mode

A másik új funkció magyarázata szerint: „a BRAVIA XR TV-k képesek felismerni, hogy éppen játékot játszunk vagy filmet/sorozatot nézünk. Az Auto Genre Picture Mode funkcióval a TV játék közben automatikusan átvált Játék üzemmódba – ami minimalizálja a bemeneti késést, hogy gyorsabban reagáljon (a képernyő) az akcióra -, vagy a PS5-ön filmet nézve streaming szolgáltatásról vagy Ultra HD Blu-ray lemezről Standard üzemmódba, ami a képfeldolgozásra helyezi a hangsúlyt a kifejezőbb kép érdekében.”

A fentiek alapján az Auto HDR Tone Mapping tulajdonképpen egy a Sony által implementált HGiG (HDR Gaming Interest Group) képmód. Az erre vonatkozó ajánlásokat a három éve a Sony és a Microsoft kezdeményezésére megalakult csoport dolgozta ki, és azt a két nagy konzolgyártó mellett a játékok tervezői valamint a jelentősebb tévégyártók is követik a HDR játékok képélményének tökéletesítése érdekében. Az Auto Genre Picture Mode pedig nem más mint a HDMI 2.1 automatikus alacsony késleltetési módot (ALLM) kapcsoló funkciója.

Perfect for PlayStation 5 Gran Turismo 7

Az Auto HDR Tone Mapping és az Auto Genre Picture Mode egy a PS5-ön és a BRAVIA TV-ken végrehajtott szoftverfrissítés révén lesz elérhető, ami 2021 végén lesz esedékes. Ezt a szoftverfrissítést és vele az új funkciókat tehát az idei Sony BRAVIA XR Z9J, X95J és X90J LED LCD TV-k valamint A90J és A80J OLED TV-k kapják meg.

Jó hír viszont, hogy az idei X85J és X80J valamint a tavalyi XH90 4K HDR LCD TV-k is megkapják a fenti funkciókat egy jövőbeli firmware-frissítéssel, de ezek ettől még nem lesznek SonyPerfect for PlayStation 5” TV-k, mivel más a marketing-megnevezéshez szükséges követelményeket nem teljesítenek.

A fentieken túl 2022 tavaszán az új Sony HT-A7000 és HT-A5000 hangrendszerek is kapnak majd egy az új funkciókat támogató szoftverfrissítést.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .