Sony: Android 10 verzióra frissülnek az XH90 szériájú TV-k

A most kiadott firmware-frissítéssel a Sony XH90 szériájú TV-k Android TV operációs rendszere Android 10-re frissül, de talán van más is.


Az október 6-án megjelent 6.1288 verziójú firmware-frissítés legfontosabb fejlesztése, hogy a Sony 2020-as XH90 és XH92 szériájú 4K HDR LCD TV-k operációs rendszere az Android 9 Pie-ról Android 10-re frissül.

Ugyanezen firmware-verzió korábbi hivatalos kínai megjelenésénél a Sony az alábbi fejlesztéseket sorolja fel:

  • Android verzió frissítése Android 10-re
  • A felhasználói felület új verziójának fogadása
  • A VRR funkció támogatása
  • Az ALLM funkció támogatása
  • Új „Mobile Link” alkalmazás funkció: Ehhez telepítenie kell a megfelelő APP-ot a mobiltelefonra.

A fentiek közül az európai XH90/XH92 szériájú modelleken már a Google TV-szerű felhasználói felület és az új kezdőképernyő működik néhány hónapja.

Kérdés viszont, hogy a HDMI 2.1 szerinti változó képfrissítési gyakoriság (VRR) és automatikus alacsony késleltetésű mód (ALLM) funkciók is működnek-e az európai készülékekhez kiadott 6.1288 verziójú firmware-frissítéssel?

A VRR lehetővé teszi, hogy a TV képfrissítése valósidejűen a PC vagy játékkonzol képsebességéhez igazodjon a zavartalanabb és kisebb késésű játékélmény érdekében. A frissítéssel a Kínában forgalomban lévő Sony X900H és XH90 készülékek 48-120Hz közötti VRR tartománnyal működnek.

Az ALLM a TV-hez csatlakoztatott játékkonzol jelét érzékelve automatikusan bekapcsolja a készülék előre beállított játékmódját a bemeneti késés további csökkentése érdekében jelentősen csökkentve a képfeldolgozást.

Az új verziót elérők és telepítők szerint a frissítés után a HDMI3 és HDMI4 bemenetekhez aktiválható a VRR a beállítások menüben (HDMI jelformátum > Optimalizált formátum (VRR)). Beszámolók szerint a 4K120 felbontás függőleges felezési hibája továbbra is fennáll, a Dolby Vision letiltódik és a helyi fényerőszabályzás ebben a „VRR Beta” módban gyakorlatilag kikapcsol, ami nem meglepő, mivel ezek mind jelentős videofeldolgozást igényelnek. Minden mai LCD TV kikapcsolja vagy minimálisra csökkenti a helyi fényerőszabályzást VRR módban, ezért a kép laposabbnak (alacsonyabb kontrasztúnak, gyenge fektéjűnek) és kevésbé ütősnek tűnik.

A FlatpanelsHD számára adott nyilatkozatában a Sony figyelmeztet, hogy ez az első VRR-implementáció még nem a végleges: „A VRR hivatalosan még nem jelent meg a BRAVIA TV-khez. A VRR üzemmód a tévé menüjében kiválasztható, de előfordulhatnak hibák. A legzavartalanabb élmény érdekében javasoljuk, hogy várjon, amíg a VRR hivatalosan megjelenik a BRAVIA TV-ken még ebben az évben” – áll a Sony közlésében. Az első frissítést október 6. és 13. között adják ki, a VRR második frissítése pedig még idén érkezik.

„Ready for PlayStation 5” BRAVIA TV

Az XH90 szériájú készülékek, mint „Ready for PlayStation 5” BRAVIA TV-k tulajdonképpen még nem is igazán igénylik a VRR-t és az ALLM-et, mert azokat egyelőre csak a Xbox Series X/S konzolok és PC-s videokártyák támogatják, a PlayStation 5 az ígéretek ellenére még nem. Ez talán egy régóta várt és híresztelések szerint decemberi PS5 frissítéssel majd megváltozik.

A Sony 2021-es TV-ihez is szükség van még egy a VRR és az ALLM funkciókat lehetővé tevő firmware-frissítésre, de ezzel kapcsolatban még nincs hír.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .