Sony: új prototípus szemüveg nélküli 3D TV

1. Oldal

Mostanában sok szó esik a 4K, a 8K és az OLED TV-kről, de kevesebb a szemüveg nélküli azaz autosztereoszkóp 3D TV-kről, pedig immár a Sony is elkészített és a bosztoni big Cable Show kiállításon láthatóvá is tett egy ilyen prototípust.


A Sony 2 éve jelentette be szemüveg nélküli 3D TV-jét, de azt sehol nem mutatták be. Akkoriban a legtöbb ilyen készülék csak 9 nézési pozícióra korlátozva tudott sztereoszkóp képet produkálni, a kívánatos viszont legalább 32 ilyen nézési pozíció lenne. Sok gyártó szerint legalább 10 év mire egy ennyi nézési ponttal rendelkező készülék létrehozható.

Sony_szemuvegnelkuli_3D_tech.jpg
Hogy a Bostonban lezajlott rendezvényen látott szemüveg nélküli 3D TV a Sony terméke, arra a 3net bemutatófülkéje fölötti feliratból következtethetünk, ami szerint „3net a 3d channel by Discovery, Sony and Imax”.

A kiállított 3D TV képernyő 127 centis (50 inch) volt, és a Discovery csatorna szóvivőjének elmondása szerint: „Ez a készülék egy prototípus. Partnerek vagyunk a Sonyval a 3net csatornában, ami 3D filmeket mutat be a nap 24 órájában, és megkértek minket (mármint a Sony), hogy bemutathassák készüléküket standunkon a programunkon lévő anyagokat használva.”

Beszámolók alapján a készülék egy elég szűk nézési tartományban, de egy ember számára valóban lenyűgöző 3D képélményt nyújt, ami elmozdulva az ideális szögből elmosódik ugyan, de megfelelő pozícióból újra hibátlan.

A Sony rendezvényen résztvevő munkatársa nem hivatalosan beszélt a 3D TV készülékről. Az egyelőre prototípus készüléket még fejlesztik, így műszaki adatairól illetve áráról nem tudni részleteket, és azt sem, hogy mikor kerülhet piacra. Hivatalosan tehát a Sony nem erősítette meg, hogy szemüveg nélküli azaz autosztereoszkóp 3D TV-n dolgozna.

Továbbra is csak a Toshiba szemüveg nélküli 3D TV-je kapható, illetve tudható, hogy a Samsung is készül ilyen készüléket kínálni az amerikai piacon az év végéig.

Kapcsolódó linkek:

Dolby 3D: technológia szemüveg nélküli képernyőkhöz is
IFA 2011: jön a Toshiba szemüveg nélküli 3D TV-je Európába

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .