IFA 2011: jön a Toshiba szemüveg nélküli 3D TV-je Európába

1. Oldal

A Toshiba az IFA kiállításon mutatja be a világ első nagyképernyős szemüveg nélkül nézhető 3D TV-jét a 55ZL2-őt, amit Németországban decemberben kezdenek forgalmazni.


A Toshiba által a kiállítás egy kis szobájában működés közben bemutatott 140 centis képátlójú 55ZL2 elvileg kilenc egymástól 6,5 cm távolságban lévő nézőszögből teszi láthatóvá a korrekt sztereoszkópikus képet természetesen szemüveg nélkül, ugyanakkor csak öt kvázi egymás mellett ülő néző számára biztosít élvezhető 3D képet. Arról, hogy a kilenc nézési pozícióból némileg elmozdulva se essen szét a 3D kép egy a készülékbe épített arckövető rendszer igyekszik gondoskodni.

Toshiba_ZL2b.jpg
Az 55ZL2 ugyanis lentikuláris lencséket használ – először ilyen nagy képernyőnél -, és a mérnökök megoldották, hogy a készülék a néző szemeinek helyzetét követve több nézési pontot kalkuláljon ki, és a bal- és jobbszembe eljutó sztereoszkóp képek pixeleit ezeknek megfelelően jelölje ki.

A lentikuláris lencséken át látható 3D kép előállításában csak a képernyő pixeleinek egy része vesz részt. Egészen pontosan a bal- illetve jobbszembe jutó kép egy-egy pixeléhez kilenc-kilenc képernyő pixel tartozik. Vagyis a 3D kép felbontása érzékelhetően alacsonyabb – gyakorlatilag 1280×720 képpont, – mint a készülék 2D képfelbontása, ami a teljes HD felbontás négyszerese, azaz 3840 x 2160 pixel.

Az 55ZL2 további tulajdonságai:

• LED panel megvilágítású
• Több processzoros CEVO-ENGINE képfeldolgozás
• Toshiba Places webes felülete az okos TV funkciókhoz
HbbTV támogatás, médialejátszó, YouTube
• USB csatlakozás
• Automatikus képkalibráció.
• DVB-T/C/S tuner
• 4x 1.4a verziójú HDMI bement

Kapcsolódó linkek:

Toshiba BDX1200, BDX3200: 2011-es Blu-ray lejátszók
A vártnál lassabban fogyó Toshiba szemüveg nélküli 3D TV-k
Már jövőre szemüveg nélküli Toshiba 3D TV Európában is
A Toshiba autósztereoszkóp TV-t mutat be a CES 2011-en
Szemüveg nélküli 3D TV-k a Toshibától a CEATEC 2010-en

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .