Szankció az eddig nem túl sikeres digitális átállás miatt

Az NHH Tanács bírságot kiszabó határozata

A Nemzeti Hírközlési Hatóság 40 millió Ft bírságot szabott ki az országos földfelszíni digitális platformot üzemeltető Antenna Hungária Zrt-re, utóbbi nem fogadja el a hatóság Tanácsának határozatát és bíróság előtt támadja meg azt.
A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és az Antenna Hungária (AH) 2008 szeptemberében írta alá az öt földfelszíni digitális televízió és az egy rádióműsorszóró-hálózat üzemeltetési jogosultságáról szóló hatósági szerződést. A hatóság a földfelszíni digitális műsorszórás beindulása óta vizsgálja a szerződésben foglalt kötelezettségek és vállalások teljesülését.

Az NHH Tanácsa 2009 márciusában először hívta fel a kötelezettségek teljesítésére és a jogszabályoknak megfelelő magatartás tanúsítására az Antenna Hungária, illetve a tulajdonában lévő Antenna Digitális Televízió, illetve Rádió Műsorterjesztő Kft., (ADTM, ADRM) társaságokat. Májusban és júliusban a felhívásokban foglaltak teljesülésének vizsgálata során az NHH jogalkalmazási eljárásokat indított az ADTM és az ADRM ellen. A jogalkalmazási eljárások mindegyikébe bevonták a tulajdonos AH-t is, mint egyetemlegesen kötelezetett.

A DVB-T és DVB-H szolgáltatások vizsgálata során az alábbi fontosabb jogsértéseket tárta fel az NHH Tanácsa:

1. A DVB-T platformon nem teljesült legalább egy új földfelszíni műsorterjesztésű általános tematikájú, szabad hozzáférésű műsor elérhetővé tétele.

2. A DVB-H platformon a továbbítási kötelezettség késedelmesen, illetve csak részben teljesült.

3. A DVB-T vételére alkalmas digitális vevődekóder kedvezményes (minimálbér 1%-ának megfelelő törlesztő részletű) forgalomba hozatalára vonatkozó kötelezettséget megsértették.

4. Megsértették a „matricarendszer” működtetésére vonatkozó kötelezettséget.

5. A DVB-T platformon a közszolgálati műsorok terjesztésére megkötött szerződések műsorterjesztési díjra, szolgáltatásra és tömörítési eljárásra vonatkozó rendelkezései nem állnak összhangban a pályázati kiírással, a Dtv.-vel és a hatósági szerződéssel.

6. A közszolgálati rádió műsorszolgáltató műsorainak továbbítására irányuló szerződéskötés elmaradt.

7. Nem tettek maradéktalanul eleget a tájékoztató internetes oldal kialakításáról szóló előírásoknak.

A vizsgálat a DAB szolgáltatás vonatkozásában is feltárt három jogsértést.

Az NHH Tanácsának helyzetértékelése szerint annak ellenére, hogy az utóbbi hónapokban jelentősen kibővült a hazai DVB-T (a MinDig TV) műsorkínálata, elindult a kedvezményes vevődekóder értékesítés és a kommunikációs kampány, a legkritikusabb sikertényezőknél, azaz mind a tartalom, mind a hozzáférési eszközök, mind pedig a tájékoztatás területén komoly hiányosságok voltak, illetve vannak még ma is. Ezért szabták ki a 40 millió Ft-os bírságot.

A bírságolás mellett az NHH Tanácsa megadott határidők megadásával felszólította az AH-t, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a jogszerű, a hatósági szerződésben foglaltaknak megfelelő állapot eléréséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .