A Google a VP10-el csökkentené felére a 4K videók méretét

1. Oldal

A Google a képminőség javítására, a sávszélesség jobb kihasználására és a videók gyorsabb elindulására a YouTube-on nemrég kezdte el használni a VP9 tömörítést, ami a HEVC alternatívája, de már keményen dolgozik a következő generációs VP10-en.

Az új videó kódoló/dekódoló eljárások (codec-ek), mint a HEVC (H.265) és VP9 úgymond fele akkora sávszélességen/bitsebességgel képesek ugyanazt a HD képminőséget továbbítani, mint a korábbi generációs AVC (H.264) vagy VP8. Ezek a codec-ek ráadásul az Ultra HD videókhoz optimalizáltak.

VP9-VP10.jpg
A CNET cikke szerint, a Google az új VP10 tömörítéssel megint a felére akarja csökkenteni a magas minőségű videóhoz szükséges sávszélességet.

James Bankoski, a Chrome Média műszaki menedzser azt mondja: „Igyekszünk újra a félére vágni,” és „Reméljük, hogy a jövő év végéig elérjük az ezt teljesítő célt”. Némi időbe beletelik a partnerek számára a VP10 termékek támogatásának megvalósítása is.

A Google ráadásul arra törekszik, hogy a VP10-el jobb támogatást nyújtson a széles színtartomány, a magas képfrissítés HFR (HFR) és a nagy dinamikatartomány (HDR) számára. A Google úgy véli, hogy mindez elérhető a VP10-el a hardverprocesszálási követelmények nem több mint 40 %-os növelésével.

A HEVC már támogatja a 4K-t, a HDR-t, a HFR-t és a szélesebb színteret, de a VP10 is sikeres lehet, mivel néhány hónapja egy újabb szabadalmi közgyűlés bejelentette, hogy hamarosan rendkívül magas díjat kezd felszámítani a HEVC használatáért.

A 2015-ös okos TV-k már támogatják a HEVC-t és VP9-et is. A Google Android TV operációs rendszer is támogatja a HEVC-t és VP9-et, a Netflix és az Amazon HEVC-t használ a 4K tartalmak továbbítására 16 Megabit/sec körüli adatátviteli sebességgel. Az Ultra HD Blu-Ray szabványhoz is a HEVC választották. A YouTube 4K videók megnézéséhez az okos TV-nek a VP9-et kell támogatnia.

Néhány évbe tehát még beletelik, mire láthatjuk a működő VP10-et, de optimizmusra adhat okot, hogy a Google azt ígéri, hogy az továbbra is szabadon használható lesz mindenkinek.

Kapcsolódó linkek:

YouTube: már 8K felbontású is lehet a videofolyam
YouTube: 4K videók már magas képsebességgel is
YouTube 4K videók VP9 tömörítést támogató 2015-ös TV-ken
YouTube: már másodpercenkénti 48 és 60 képkockás videóval
Ultra HD-t és HEVC-t is támogat az Android 5.0 és az Android TV
Megújuló YouTube alkalmazás okos TV-kre, médialejátszókra
YouTube: 4K demóvideók a CES-en TV gyártói támogatással
YouTube: már most VP9 tömörítésűek a 4K videók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .