Toshiba LCD TV-k 2005

1. Oldal

Portálunk adatbázisában már szerepelnek a Toshiba készülékei, köztük a jelenleg kapható LCD TV-k közül a 30WL46G2425 és 32WL48P2424. Az idén ez a választék jelentősen bővül.
A Toshiba házi-mozi szempontból érdekes, nagyobb képméretű (76 cm feletti képátló) LCD TV-i igen pozitív megítélés mellett szépen fogynak idehaza is. A jelenleg idehaza kapható lapos-képernyős TV készülékek közül a 32WL48P2424 a legkedvezőbb árú HD-ready modell – bár ezt a gyártó még nem tünteti fel rajta. Vagyis a legkevesebbet költve (jelenleg akciósan 800.000 Ft) ezen a TV-n élvezhetjük például az Euro1080 vagy más nagyfelbontású (HDTV) adás lenyűgöző képélményét.

Az idei évre azonban új modellek sora várható, melyek részben az árak folyamatos csökkenése okán nyilván egyre több vásárlóra találnak majd.

Még a karácsonyi szezon előtt várható a csúcsmodell, a 107 centis képátlójú 42WL58P. Ebbe a készülékbe már a gyártó PIXEL PROcessing III Real Digital Picture (lásd alább) képfeldolgozó technológiája kerül alkalmazásra. Ez és az 500cd/m2 felületi fényességű, 800:1 kontrasztarányú, 1366×768 pixel felbontású, 10msec válaszidejű LCD panel a képminőség szempontjából ígéretesnek tűnik. A készülék természetesen alkalmas lesz HDTV képjel megjelenítésre, mely akár a két HDMI, akár a komponens videobemeneten kersztül étkezhet. Lesz ezeken kívül a TV-n három SCART csatlakozó, egy AV (3xRCA), egy S-Video és egy VGA (PC-hez) bemenet, valamint sztereó audio, mélysugárzó és fejhallgató kimenet. A 2x30W zenei teljesítményű hang SRS WOW Surround eljárással „teresíthető”. A 2100 oldalas Megatext csak hab a tortán.

A hasonló tudású, de kisebb képméretű (94 cm) 37WL58P és (82 cm) 32WL58P talán már ősszel kaphatóak lesznek, az utóbbi váltja majd a jelenlegi 48-ast.
32WL56P.jpg
Tavasz végére már megérkezhetnek a karcsú hangszórós 94 cm ill. 82 cm képátlójú 37WL56P és 32WL56P LCD TV-k. Ezek a készülékek szinte mindent tudnak majd, amit az 58-asok, csak eggyel kevesebb SCART és HDMI csatlakozó lesz rajtuk, nem lesz komponens videobemenetük, és csak 500 oldalas lesz a Megatext.

A Toshiba új PIXEL PROcessing III Real Digital Picture képfeldolgozó technológiája, mint minden ilyen jellegű technológia a minél tökéletesebb minőségű kép előállítását szolgálja.

A képfeldolgozó eljárás elnevezése elsősorban arra utal, hogy mostantól az a „tuner”-ből vagy az analóg bemenet felől érkező analóg képjelek digitálissá alakítása után teljes egészében a digitális tartományban zajlik. Vagyis míg a korábbi eljárásban a világosságjel és a színinformáció digitális szétválasztását (digitális fésűszűrő) követően újra analóggá konvertálták a jelet a színdekódolás előtt, addig ezt a két funkciót a Real Digital Picture képfeldolgozás során egy LSI integrált áramkör végzi digitálisan, egy-egy D/A, A/D konverziót és annak minőségrontó hatását kiküszöbölve.

A PIXEL PROcessing III jelfeldolgozás igyekszik eltávolítani az MPEG tömörítés során keletkező un. „block” zajt, a világosságjelben a nem kívánt színinformáció okozta képremegést, szivárványos elszíneződést, a DVD lejátszók tökéletlensége okozta „Chroma Bug” hibát, és aktív színmenedzsmenttel természetesebb bőrszínt és élénkebben zöldellő füvet állít elő (lásd az alábbi ábrákat.
mpeg-zaj-csokkentes.jpg
szinathallas.jpg
chroma bug.jpg
active-color-management.jpg
A képfeldolgozás aktív kontrasztjavítást is végez, melynek során egy eljárás folyamatosan figyeli a megjelenítendő képek fényességeloszlását (hisztogramját), s ez alapján a képhez a több mint tízmillió gammakorrekciós görbe közül a kontraszt és a képrészletek érzékelhetősége szempontjából legmegfelelőbbet rendeli hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .